Przyjemność jedzenia lodów nie jest zarezerwowana wyłącznie na upalne dni, choć właśnie wówczas smakują nam najbardziej i najczęściej po nie sięgamy. Właśnie teraz, latem moja mała domowa manufaktura produkuje lody w różnych smakach, formach i kolorach. Im bardziej różnorodnie, tym lepiej. Dzisiaj przedstawiam recepturę na lody jeżynowo - sernikowe, czteroskładnikowe, bez jajek. Przepis bardzo prosty i nie wymagający maszynki do lodów. Powiem szczerze, że spośród lodów owocowych, te smakują mi bardzo :)
Lody "Jeżynowy sernik" |
Lody "Jeżynowy sernik" |
Lody "Jeżynowy sernik" |
Receptura:
250 g serka śmietankowego (taki jak do sernika)
400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka, 14 uncji)
400 ml śmietany kremówki (ja użyłam 36%)
250 g jeżyn
Serek zmiksuj na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym słodzonym, aż krem będzie gładki, bez grudek. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do sera - mieszaj delikatnie łyżką. Przełóż krem do pojemnika, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę. Po upływie godziny wyjmij pudełko z zamrażalnika i zmiksuj krem lodowy. Powtarzaj tą czynność co godzinę, jeszcze trzykrotnie. Podczas ostatniego miksowania dodaj puree z jeżyn i razem wszystko wymieszaj. Jeżyny mają mnóstwo drobnych pesteczek, więc dobrze jest przetrzeć puree przez sitko, zanim dodasz je do lodów.
Miłego poniedziałku :)
Miłego poniedziałku :)
Lody "Jeżynowy sernik" |
Muszą smakować wspaniale, bo tak wyglądają: )
OdpowiedzUsuńDziękuję - smakują nieprzeciętnie :) Pozdrawiam
UsuńPrzepis idealny dla osoby nie posiadającej maszynki, czyli dla mnie ;) Zamierzam zakupić jeżyny i w najbliższym czasie przygotować lodowy smakołyk :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa co prawda mam maszynkę do lodów, ale nie przy każdym przepisie warto ją użyć. Nie polecam do lodów zawierających dużo cukru lub alkohol - maszynka nie podoła :) Pozdrawiam
UsuńTwoje lody jezynowo-sernikowe wyglądaja szalenie apetycznie, ale odkąd znalazłam rewelacyjny przepisy na takie zupełnie niekłopotliwe, nie tylko że bez maszynki, ale i bez mieszania, nie skuszę się już pewnie na kilkukrotne mieszanie co godzinę.........:-). Wygoda rozleniwia..:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Masz rację, ja też lubię upraszczać, zamiast komplikować :) Na szczęście jest tak wiele receptur lodów i metod ich przygotowywania, że każdy znajdzie taki smak i sposób, by być zadowolonym :) Ja przygotowuję lody bardzo różne, bywają takie w których podgrzewam krem i przesmażam owoce, a są takie, przy których mieszam tylko składniki i gotowe :) Wszystko zależy od czasu jakim dysponuje i chęci. Pozdrawiam
UsuńMusiały być pyszne! Uwielbiam owocowe lody :)
OdpowiedzUsuńByły bardzo pyszne :) Pozdrawiam
UsuńCzy moge dodac serek Philadelphia?
OdpowiedzUsuńDanielu, nada się każdy kremowy serek, który wykorzystałbyś również do sernika :)
UsuńPozdrawiam