środa, 31 lipca 2013

Tarta czekoladowa z malinami

Dzisiaj była tarta z kremem czekoladowym i malinami. Trochę trzeba wysiłku i czasu,  żeby   przygotować ciasto i krem oraz na nadziewanie malin porzeczkowymi kulkami, ale obiecuję, że efekt będzie wart każdej minuty Twojego zaangażowania. Do pracy nie potrzeba ani miksera, ani robota kuchennego - łyżka w zupełności wystarczy, a osoby które zaprosisz na podwieczorek będą pod wrażeniem. Zapraszam po przepis :)

Tarta czekoladowa z malinami

Receptura:

CIASTO:
1 i 1/4 szklanki (175 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok 110 - 115 g masła schłodzonego (4 oz)
1/4 szklanki zimnej wody (opcjonalnie) 
                                                                            

Włącz piekarnik, a temperaturę ustaw na 225*C / 435*F.
Przygotuj ciasto rozcierając wszystkie składniki  pomiędzy palcami, tak aby masło połączyło się z resztą. Jeśli wyrobione ciasto nie jest zwarte, to dolej trochę zimnej wody (1 - 3 łyżki) i dalej wyrabiaj. Ważne, żeby zrobić ciasto dość szybko i sprawnie. Kulę ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na spód i brzeg formy. Przygotowanym ciastem wyłóż formę o średnicy 23 cm. Nakłuj widelcem spód w kilku miejscach, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulkami, lub ryżem, lub grochem. Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Później zdejmij pergamin z wypełnieniem i piecz jeszcze przez 20 minut.
                                                                            
KREM:
150 g masła
150 g czekolady gorzkiej
2 żółtka 
2 ubite na pianę białka z 2 łyżeczkami cukru pudru
250 g świeżych dużych malin 
100 g świeżych porzeczek czerwonych
orzechy pistacjowe do dekoracji (ok 25 g)


Masło rozpuść razem z czekoladą w rondelku, albo mikrofali. Wystudź. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż do masy ubite białka i energicznie wymieszaj aż masa będzie gładka. Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na upieczonym i wystudzonym cieście, a na wierzchu ułóż świeże maliny z porzeczkami i posiekanymi orzechami.
Tartę trzeba chłodzić minimum 1 godzinę.

Miłego dnia :)

Tarta czekoladowa z malinami

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto, wygląda obłędnie i mam nadzieję, że smakuje jeszcze lepiej:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To połączenie smaków które uwielbiam, porzeczki ślicznie się zatopiły w malinach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję - smaki świetnie się uzupełniają :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. oj po zdjęciu widać, że warto poświęcić czas! <3

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)