niedziela, 18 listopada 2012

Sernik malinowy

I trzeba tylko jednego spojrzenia, by więcej niczego nie pragnąć...

Sernik malinowy

Kremowy, puszysty, aksamitny i delikatny o zdecydowanym malinowym wierzchu i chrupiącym czekoladowym spodzie.

Sernik malinowy

Receptura:

Czekoladowy spód:
200 g biscotti włoskich pokruszyć
100 g masła roztopionego
100 g gorzkiej czekolady roztopionej
2 łyżki Nutelli

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wyłóż czekoladowymi okruchami dno tortownicy o średnicy 24 cm.

Masa serowa:
1 kg kremowego sera śmietankowego
300 ml śmietany kremówki - ubić na sztywno
1 szklanka cukru
3 łyżki (5-6 listków) żelatyny - rozpuścić w gorącej wodzie (ok 1/2 szkl)

Ser wymieszaj dokładnie z cukrem, a później delikatnie z ubitą śmietaną i żelatyną. Wylej masę na pokruszone czekoladowe biszkopty.

Malinowy wierzch:
300 g malin (świeże lub mrożone) poduszone widelcem lub zmiksowane blenderem
3 - 4 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny (2 listki) rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody

Maliny dokładnie poduś widelcem, a jeśli nie lubisz pestek w cieście, to dodatkowo przetrzyj puree malinowe przez sito. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej żelatynę i energicznie wszystko połącz. 

Mus malinowy wlej na masę serową i końcem widelca lub szpikulcem do szaszłyka delikatnie zmieszaj go z serem robiąc zygzaki i ósemki.

Tak przygotowane ciasto powinno się chłodzić w lodówce ok 2 -3 godziny, aż żelatyna zastygnie.

Sernik malinowy

8 komentarzy:

  1. Fantastyczny, genialny, cudowny, fenomenalny, nieziemski, prześliczny … :D

    OdpowiedzUsuń
  2. najładniejszy i z całą pewnością najlepszy sernik jaki widziałam :) pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z serca dziękuję za miłe słowa i gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu - pracy niewiele, satysfakcji ogrom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam za takie głupie i dziecinne pytanie ale dopiero zaczynam moją przygodę z deserami i nie wiem to jest 'biscont'?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ogromnie, że dopiero odpisuję teraz, ale umknął mi ten komentarz, więc do rzeczy: biscotti to rodzaj suchych i chrupiących ciastek - w Polsce z lupą można szukać, ale można zrobić samemu lub zastąpić naszymi "sucharkami" albo po prostu wysuszonymi biszkopcikami. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. oj taki sernik to bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudny! uwielbiam serniki! w zamrażarce mam maliny..... jak tylko dzieci przestaną znów chorować zrobię

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)