niedziela, 30 lipca 2023

affogato al caffè


Affogato al caffè, czyli tłumacząc dosłownie zatopiony w kawie, to latem pozycja obowiązkowa. Amerykanie, którzy na bazie affogato al caffè stworzyli frappuccino sprawili, że porcja lodów zalana espresso bardziej kojarzy się z napojem niż z deserem. Faktycznie jednak jest to Włoski deser z lat 50-tych XX wieku podawany w filiżance z łyżeczką. Nie ma jednego wzorca jak jeść affogato al caffè - jedni mówią: 'zamieszać i zjeść', a inni mówią; 'nie mieszać'. Najlepiej spróbować, która z tych metod najbardziej nam pasuje. Deser powinien być zwieńczeniem posiłku i sprawić nam ogromną przyjemność więc możemy opracować nasz własny sposób i nasze własne dodatki. Tradycyjna wersja zakłada porcję lodów śmietankowych zalaną 1-2 porcjami espresso, ale są też kawiarnie, gdzie spotkamy affogato al caffè z dodatkiem karmelu, syropu czekoladowego, lub lodów o innym smaku (orzechowe, waniliowe lub migdałowe), z dodatkiem bitej śmietany, orzechów, itp. Deser ma nam się podobać. Włosi mają takie powiedzenie:

Non è bello ciò che è bello ma è bello ciò che piace.
Nie to ładne co ładne, lecz to co się komu podoba.

Więc jeśli deser jest dla nas, to niech tam się znajdzie to, co nam sprawi przyjemność, co nam się podoba. Najlepiej byłoby, gdyby lody były domowej roboty lub rzemieślnicze, a kawa świeżo mielona i parzona. Dla mnie wersja podstawowa, czyli lody śmietankowe plus podwójne espresso jest idealna, w sam raz, perfetto!


RECEPTURA na affogato al caffè 1 porcję:
 
1 porcja lodów śmietankowych (najlepiej rzemieślnicze lub własne domowe)
1-2 porcje espresso 
 
Do filiżanki przełóż porcję lodów i zalej gorącą kawą. 
Tylko od Ciebie zależy jak duża będzie porcja lodów :)


RECEPTURA na łatwe śmietankowe lody domowe: 
 
250 g mascarpone
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
300 g śmietanki 36 % (ubitej)

Wszystko dokładnie wymieszaj, przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)