Co podać na Wielkanocne śniadanie?
Jajka oczywiście. Można na miękko lub na twardo, można faszerowane, sałatkę lub pastę jajeczną... Mam jeszcze jeden znakomity pomysł, jak podać jajka efektownie wyglądające i smaczne zarazem.
Będą dziś jajka po benedyktyńsku, ale rustykalnie. Wiem, że tradycyjna
receptura jest dość pracochłonna i niejednokrotnie zniechęca, zwłaszcza w
obliczu natłoku innych obowiązków, jak na przykład tuż przed śniadaniem
Wielkanocnym, ale można też zrobić je dużo szybciej i prościej.
Zapraszam.
Receptura na 2 sztuki:
Najpierw przygotuj sos holenderski dzięki czemu wszystko pójdzie dużo sprawniej :)
Sos holenderski:
100 g niesolonego masła
2 duże żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu świeżo mielonego
1 łyżeczka ostrej musztardy
Masło
rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia, pamiętaj aby zdjąć z wierzchu białą pianę. Jeśli minimalizujesz nakład pracy, to możesz rozpuścić masło w mikrofali (ok 3 minuty). Żółtka zmiksuj ze świeżym
sokiem z cytryny, aż wyraźnie będą jaśniejsze. Dodaj przyprawy i
musztardę - zmiksuj. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewaj ostudzone masło
nadal miksując, aż uzyskasz kremową konsystencję. Tuż przed podaniem
potrawy umieść miseczkę z sosem holenderskim nad garnkiem z gorącą wodą i
raz po raz przemieszaj, aby podgrzewał się równomiernie.
Dodatkowo:
2 duże jajka kurze
3 szklanki wody
1 łyżka octu winnego lub spirytusowego
2 prostokąty gotowego ciasta francuskiego (moje są: 8 x 10 cm)
1 mała cebula w pół-krążki posiekana
1 kiełbasa pikantna w plasterki
sól i pieprz świeżo mielony
oliwa do podsmażenia cebuli i kiełbasy
Piekarnik nastaw na 250*C / 480*F.
Na oliwie podsmaż plasterki kiełbasy i obok cebulkę. Mogą się smażyć na tej samej patelni, ale nie mieszaj ich. Usmażoną cebulkę podziel na dwie części i umieść każdą na środku płata ciasta francuskiego. Dzięki temu powstaną kruche poduszeczki z zagłębieniem w środku. Wstaw prostokąty z cebulą do gorącego piekarnika i zapiekaj ok 15 minut, aż się zrumienią.
Wodę w rondlu zagotuj, dodaj łyżkę octu. Jajka wbij do miseczki, a gdy
woda będzie wrząca, zmniejsz ogień i
przelej jajka do rondla. Białko możesz łyżką zagarniać na żółtko, wówczas będzie miało po ugotowaniu ładniejszy kształt. Gotuj tyle minut ile potrzeba by było na miękko. Wszystko bowiem zależy od klimatu i wysokości miejsca zamieszkania. U mnie w Poznaniu wystarczy gotować 4 - 5 minut, lub 6 jeśli ma być nieco bardziej ścięte. Z zasady jajka po benedyktyńsku mają płynne żółtko, więc zalecam krótszy czas.
Ugotowane jajka wyciągnij z wody łyżką cedzakową. Na poduszeczce z ciasta francuskiego , zapieczonego z cebulką smażoną, ułóż plasterki kiełbasy, a na wierzchu po jednym jajku. Polej ciepłym sosem holenderskim i od razu podawaj.
Życzę smacznego śniadania :)
Ugotowane jajka wyciągnij z wody łyżką cedzakową. Na poduszeczce z ciasta francuskiego , zapieczonego z cebulką smażoną, ułóż plasterki kiełbasy, a na wierzchu po jednym jajku. Polej ciepłym sosem holenderskim i od razu podawaj.
Życzę smacznego śniadania :)
Jajka po benedyktyńsku |
Ślicznie wyglądają :) Te jajka muszą wybornie smakować. Ja niestety nie umiem ugotować jajka w koszulce ;( zawsze robi mi się jajecznica, a Twoje pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Takie jajka, to tylko kwestia wprawy. Możesz też inaczej zrobić - jeśli masz silikonowe foremki do muffinek, to wlej do każdej jajko, połóż na gorącej wodzie jak nenufary i ugotuj. Będą nie tylko idealne, ale i intrygujące w wyglądzie. Pozdrawiam :)
UsuńJajko ideał:-), pięknie je zaprezentowałaś:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olimpio i pozdrawiam :)
UsuńAle cudne zdjęcia:-) i jajka piękne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam Wielkanocnie
Usuńmmmm jakie tu pyszności zastałam. Lubię tak zrobione jajka na śniadanko. jak dla mnie to jeszcze trochę szczypiorku i zabieram się za pałaszowanie.
OdpowiedzUsuńze szczypiorkiem też mniam ;)
Usuńzrobiłem to ja -FACET- i okazało się to zupełnie banalne do wykonania- jajeczka wyszły świetnie
OdpowiedzUsuńponoć to danie, to "wyższa szkoła jazdy" ;) Gratuluję sukcesu kulinarnego i pozdrawiam.
Usuń