środa, 3 kwietnia 2013

Pieczona karkówka

Karkówka pieczona na sposób staropolski z ziołami i miodem pitnym, to nie lada gratka. Soczyste i delikatne mięso w środku, a na zewnątrz chrupiąca i przypieczona skórka. Pachnąca ziołami. Pyszna. Wymaga pięciu minut nakładu pracy, a reszta dzieje się już sama :) Potrzeba tylko kilku składników. Zapraszam na kolację.

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Receptura:
1 i 1/2 karkówki
2 średnie cebule
6 ząbków czosnku
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 szklanki miodu pitnego (lub wina)
ok 2 łyżki oliwy (olive oil)

worek do pieczenia mięsa
gałązka świeżego tymianku do dekoracji

Karkówkę umyj i osusz. Natrzyj mięso solą, pieprzem i ziołami. Włóż do worka, skrop oliwą z oliwek, aby mięso lepiej wchłonęło przyprawy i zioła. Zalej miodem pitnym i zawiąż worek. Wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum dwie, ale ja zostawiłam po prostu na noc). 
Piekarnik nagrzej do 200*C / 390*F. 
Wstaw mięso w worku do formy pieczeniowej, żeliwnego garnka lub żaroodpornego naczynia i piecz w worku przez 1 godzinę, później wyjmij mięso z worka dodaj cebule pokrojone na ćwiartki oraz ząbki czosnku i zapiekaj kolejną godzinę bez przykrycia. Po wyjęciu mięsa z piekarnika polej je sosem powstałym podczas pieczenia. Podaj gorące z warzywami i kaszą lub ziemniakami. Smakuje też w kanapce z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tatarskim i liśćmi sałaty.

Smacznego :)

Pieczona karkówka





6 komentarzy:

  1. Wyglada przepysznie. A zdjecia takie, ze az slinka leci na sam widok :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)
      Agnieszka

      Usuń
  2. Ach, taka karkóweczka pierwsza klasa!!! Przesmakowite fotki, Agnieszko! PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. a mnie skusiła ta karkóweczka, pięknie się prezentuje :) teraz będzie mi się śnić :)))

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)