Paprykowe Pinwheels |
200 g mąki pszennej
100 g masła w temp. pokojowej
szczypta soli
odrobina zimnej wody, ok 3 - 4 łyżki (aby ciasto miało właściwą konsystencję)
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat)
garść świeżej natki pietruszki
kilka łyżek oliwy (olive oil)
sól i świeżo mielony pieprz
100 g startego żółtego sera
Z przesianej mąki, masła, soli i wody zagniataj kruche ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 15 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej delikatne i kruche. Ustaw temperaturę w piekarniku na 190*C (375*F). Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany w plasterki czosnek, pastę pomidorową, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podlej odrobiną wody, aby wszystkie smaki się połączyły i duś do momentu aż płyn się zredukuje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odstaw do wystudzenia.
Ciasto rozwałkuj cienko (ok 0,5 cm) na oprószonym mąką blacie. Posmaruj równomiernie paprykowym farszem, posyp startym żółtym serem i zawiń w roladę. Uformowaną roladę pokrój na plastry 2 centymetrowej grubości. Ułóż krążki ciasta z nadzieniem płasko na blaszce i wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut.
Świeżo upieczone pinwheels'y możesz skropić odrobiną oliwy z oliwek (może być ziołowa lub czosnkowa) i posyp posiekaną natką pietruszki.
Paprykowe Pinwheels |
Wyglądają naprawdę niesamowicie kusząco i tak pysznie, że......będę musiała je zrobić:-).
OdpowiedzUsuńU mnie też często i bez szczególnych okazji gości :) pychota :)
OdpowiedzUsuńpięknie prezentujące sie zawijaski, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam :)
OdpowiedzUsuńrewelacja ja dla mnie!:) świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Uwielbiam ciasto w wersji wytrawnej oraz paprykę, pycha <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńw takim razie ten przepis jest dla ciebie :)
OdpowiedzUsuńA czy do tego farszu można zamiast tego ciasta zawinąć w ciasto francuskie? czy jest zbyt kruche? Pozdrawiam! Niedawno odkryłam ten blog robiąc tartę z szparagami.. :) Wyszła pycha! :) Marta
OdpowiedzUsuńFarsz jest świetny - ja robię z nim ślimaki kruche, francuskie i z ciastem do pizzy :) każde smakuje trochę inaczej, ale wszystkie pycha :) Pozdrawiam
UsuńAgnieszka
pychota!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń