Rustykalna tarta czekoladowa |
Receptura:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
100 g zimnego posiekanego masła
ok 3 łyżki zimnej wody
Zagnieć kruche ciasto rozcierając mąkę z masłem między palcami. Dodaj resztę składników i wyrabiaj elastyczne ciasto. Owiń kulkę ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek i włóż ciastem natłuszczoną formę do pieczenia. Wstaw formę do gorącego piekarnika na ok 15 minut lub do momentu aż się ciasto zrumieni. Temperatura pieczenia to 200*C /390*F.
200 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
3 żółtka
3 ubite na pianę białka
5 łyżek masła orzechowego
Masło rozpuść razem z czekoladą w rondelku,albo mikrofali. Wystudź. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż do masy ubite białka i energicznie wymieszaj aż masa będzie gładka.
Na upieczonym cieście rozsmaruj masło orzechowe, a następnie masę czekoladową. Wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj schłodzone.
Przyjemnego podwieczorku :)
Rustykalna tarta czekoladowa |
Tarta rustykalna jak na Rustykalną Kuchnię przystało! Wygląda przeapetycznie! Jedna z moich ulubionych, bo czekoladowa...mmmm:-))
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńcudna!! piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńwitam, proporcje są podane na tortownice o jakiej średnicy ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Proporcje z tej receptury będą odpowiednie na formy o średnicy od 18 cm do 26, można też użyć kilku mniejszych form lub prostokątnych. Pozdrawiam
UsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń