Dziś jest bardzo wyjątkowy dzień dla mnie, więc i ciasto będzie wyjątkowe. Inspirację stanowił smak batonu Maxi King, ale jest to raczej moja "wariacja na temat", niż dokładne odwzorowanie receptury ciastka. Przepis jest prosty i nie wymaga użycia piekarnika. Jest w nim sporo mleka w trzech postaciach: mleko zwykłe, mleko skondensowane (dulce de leche) i mleko w proszku, co nadaje ciastu wyjątkowo mleczno - karmelowy smak. Chrupiący spód z ciasteczek oraz orzechy sprawiają, że ani smak, ani tekstura nie są monotonne. Coś dla prawdziwych wielbicieli Maxi King. Ciasto zdecydowanie jest słodkie i aż korci, żeby nieco przełamać ta słodycz, więc serwować będę razem ze świeżymi owocami sezonowymi. Do tego celu nadają się właściwie wszystkie owoce, ale ja preferuje te kwaskowe. Dzisiaj będzie z truskawkami :)
Receptura:
200 g biszkoptów pokruszonych
100 g masła niesolonego
4 łyżki Nutelli
4 łyżki Nutelli
Wymieszaj pokruszone na piasek biszkopty razem z roztopionym masłem i Nutellą. Wyłóż okruchami dno i brzegi tortownicy o średnicy 20 - 23 cm. Aby ciasto łatwiej można było wyjąć z formy powinna mieć wyciągane dno, dodatkowo też wyłóż ją papierem do pieczenia. Teraz wstaw ciasto do lodówki, aby masło stężało i okruchy biszkoptów skleiły się.
4 łyżki kajmaku (400 g) - dulce de leche
Możesz przygotować własny kajmak (dulce de leche) gotując przez 3 godziny zamkniętą puszkę mleka skondensowanego w garnku z wrzątkiem.
400 g mleka w proszku
200 ml mleka świeżego
200 g miękkiego masła niesolonego
150 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mleko świeże zagotuj razem z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Odstaw do wystudzenia. Wystudzoną masę zmiksuj na gładki krem razem z mlekiem w proszku tak, aby nie było grudek.
100 g orzechów laskowych
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
100 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki lub mleka
Rozpuść czekoladę ze śmietaną lub mlekiem w mikrofali (ok. 2 min.). Do gorącej czekolady wsyp posiekane orzechy.
! Polewę przygotuj dopiero kiedy ciasto będzie gotowe.
! Polewę przygotuj dopiero kiedy ciasto będzie gotowe.
Montaż :)
Na schłodzone w lodówce ciasto wyłóż połowę mlecznego kremu, a następnie masę kajmakową (dulce de leche). Na tej warstwie rozsmaruj równomiernie drugą część mlecznej masy i wstaw do lodówki. Teraz przygotuj czekoladę z orzechami. Gotową polewę czekoladową wyłóż na wierzch tortu. Wstaw ciasto do lodówki na 2 - 3 godziny, żeby wszystkie masy zastygły.
Tort najsmaczniejszy będzie jeśli wyjmiesz go z lodówki na minimum godzinę przed planowanym podwieczorkiem.
Tort najsmaczniejszy będzie jeśli wyjmiesz go z lodówki na minimum godzinę przed planowanym podwieczorkiem.
Miłego dnia :)
Już sama nazwa sugeruje, że ciasto musi być nadzwyczajne. Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńSłodycz do potęgi :) Pozdrawiam
UsuńSuper!:) i chyba niedługo wypróbuję! Zdam relację :) Orzechy, mleko w proszku i oczywiście dulce de leche...bomba...kaloryczna!:D Maxi King to jeden z Moich ulubionych batoników!
OdpowiedzUsuńBędę czekać na wieści :) Pozdrawiam
UsuńO mamusiu... :) Zrobię je! Jest piękne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie Ooomnomnomnom.blogspot.com :)
Jak już zrobię to dam znać chociaż Twojemu chyba nie dorównam :P
Pozdrawiam smacznie :)
Koniecznie daj znać, na pewno wyjdzie super :) Pozdrawiam
UsuńZapraszam po nominację do Liebster Blog: http://anulekkkk.blox.pl/2013/06/Nominacja-do-Liebster-Blog.html A ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i nominację :) Pozdrawiam
Usuńkochana ekstrakt waniliowy czyli taki olejek waniliowy dostepny w kazdym sklepie?:) https://www.google.pl/search?q=ekstrakt+waniliowy&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_uStUYffLsOm4gSoxoGwCQ&sqi=2&ved=0CDYQsAQ&biw=1241&bih=606#biw=1241&bih=606&tbm=isch&q=olejek+waniliowy+spo%C5%BCywczy&revid=1920640762&sa=X&ei=NOWtUYuQOZT64QSqkYGwBg&ved=0CF0QgxY&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47244034,d.bGE&fp=3172fbca91bc560f&facrc=_&imgrc=XRqdPEWOHnua0M%3A%3BUvP42PN65eK9sM%3Bhttp%253A%252F%252F4-mmedia.frisco.pl%252Fid%252C3458959%252Fh%252C360%252Fw%252C360%252F%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.frisco.pl%252Fpid%252C14288%252Fn%252CDR.-OETKER--Aromat-waniliowy-do-ciasta%252Fstn%252Cproduct%3B360%3B360 ?
OdpowiedzUsuńEkstrakt waniliowy robię sama (3 laski wanilii przekrojone wzdłuż + szklanka wódki lub brandy + szczelnie zamykana butelka lub słoiczek + minimum 3 miesiące oczekiwania, aż ekstrakt nabierze mocy). Sztucznych olejków aromatyzowanych nie polecam, a na pewno nie w takiej ilości jak w przepisie :) Pozdrawiam
UsuńOhh wygląda bosko! Będę musiała kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wypróbuj i daj znać jak smakowało :) Pozdrawiam
UsuńOooo, cudne maxi ciasto, jęzora muszę poszukać, uciekł mi całkiem:)
OdpowiedzUsuńMaxi pysznie wygląda, fajnie że bez pieczenia, do zrobienia w gorący dzień ;)
OdpowiedzUsuńp.s. też od wieków nie używam olejków do ciasta, wyczuwam je z daleka ;D mój ekstrakt dojrzewa
nie ma to jak naturalne własnoręcznie zrobione dodatki :) Pozdrawiam
Usuńrozpływam się :) wygląda nieziemsko :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam
UsuńWygląda obłędnie, wszamałabym kawałeczek. :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńistna rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńnie masz dla mnie litości prezentując takie zdjęcia, zaraz zaślinię całą klawiaturę :) zapisuję do spróbowania :)
jak ktoś lubi słodycze, to faktycznie rozkosz. Ja nie dałam mu sama rady, na szczęście pomocnicy dopisali :) Pozdrawiam
UsuńCóż za boskie ciasto!!! Ubóstwiam Maxi Kinga. Jestem pewna, że Twój smakołyk wiernie przypomina oryginał ;) Ale bym zjadła kawałek - lub dwa! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńO mamo!!! Robię, robię, robię na pewno! Wygląda tak pysznie, że mam na nie chęć już teraz! Genialny przepis :)
OdpowiedzUsuńRób, zjedz i daj znać jakie wrażenia :) Pozdrawiam
UsuńW te nasze upały, bez nagrzewania domu piekarnikiem-idealny (no, może kiedyś się te upały pojawią :D).
OdpowiedzUsuńAle prezentuje się rewelacyjnie, zapisała już, koniecznie do zrobienia !
wiem doskonale, też tak mam latem. Dzięki za odwiedziny ;) Pozdrawiam
Usuńoh, jak ja to chcę <3 cudo, jeszcze czegoś takiego nie widziałam, wrzucam sobie w zakładki - i obym nie zapomniała o tym! :D
OdpowiedzUsuńdzisiaj prapremiera Maxi Kinga :) Pozdrawiam
UsuńHa de estar tan buena con el dulce de leche!
OdpowiedzUsuńSaludos
Blanca de JUEGO DE SABORES
Sí, de hecho es bueno, pero también muy dulce :) Saludos
UsuńPrzepięknie i przesmacznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńAleż u Ciebie jest pysznie :-)
OdpowiedzUsuńna samym początku myślałem że są to lody a tutaj takie pyszne ciacho :) eh......zjadłbym z dwa kawałki :)
OdpowiedzUsuńoj.. kusisz tym przepisem :)
OdpowiedzUsuń:) dziś zrobiłam (jestem w trakcie) - jutro opowiem jak smakowało :) Ale się troche obawiam tej mega słodyczy... ;)
OdpowiedzUsuńW tej chwli mogę juz powiedzieć, że absolutnie nie warto używac do tego biszkoptów do tirmaisu (lady fingers)! Są zdecydowanie za twarde :)
Biszkopty do tiramisu są idealne - jeśli twarde to tym lepiej, bo świetnie ścierają się na tarce albo w blenderze z końcówką do mielenia orzechów albo lodu :) Obawiam się, że miękkie biszkopty mogą być zbyt gumowate by uzyskać z nich ciasteczkowy piasek. Smacznego deseru - słodki będzie na pewno :) Pozdrawiam
UsuńO, no proszę :) Będę wiedziała na przyszłość. Ogólnie: WYSZŁO :D troche się bałam, że lepianka z biszkoptów odpadnie (bo byłam leniwa i zrezygnowałam z wyłożenia tortownicy papierem), ale ładnie odeszło :)
UsuńMega słodkie, ale dobre :) Gościom smakowało :)
Dziękuję za bardzo dobry przepis! :)
:) :) :) Pozdrawiam
UsuńTotalnie odjechane jest to ciasto, patrze na nie któryś tam raz i ciągle mnie urzeka :) Bałbym sie normalnie zostać sam na sam z nim bo tylko jedno z nas by wyszło :D pozdro
OdpowiedzUsuńZrobiłam na urodziny. W przygotowaniu niezbyt trudne, podawać należy rzeczywiście co najmniej godzinę po wyjęciu z lodówki. W smaku bardzo podobny do batonika MaxiKing, mega słodki, kroić tylko niewielkie porcje - i do mocnej kawy. Generalnie ciekawe ciasto, choć chyba drugi raz go nie zrobię, mimo, że uwielbiam słodkości - na maxa podniósł poziom cukru na imprezie :) Dziękuję za przepis, polecam.
OdpowiedzUsuńMożna użyć odtłuszczonego mleka w proszku, ale granulowanego?
OdpowiedzUsuńMyślę, że kluczowe w przypadku tego tortu jest mleko w proszku. Nie rozpuszcza się, więc użycie granulowanego mleka nie zagwarantuje właściwej konsystencji :) Pozdrawiam
UsuńJest naprawdę meeegaśnie słodkie, tylko dla tych, którzy lubią wyzwania ;pp
OdpowiedzUsuńoszalałam:) uwielbiam Maxi King, a nawet jeśli bym nie lubiła, to to ciasto wygląda w dechę! :)
OdpowiedzUsuńJesssu! Padłam, ale powstanę aby zrobić to ciasto! Wszystkie moja ulubione smaki! I tam masa mleczna!! Coś wykwintnego! Nowego!Piękne ciacho, wspaniałe zdjęcia! :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i mogę szczerze polecić, jest pyszne. Faktycznie bardzo słodkie, ale pyszne; )
OdpowiedzUsuńO raaany, jem oczami... Muszę kiedyś zrobić, moja lista "koniecznie-do-zrobienia" zaczyna się wydłużać w nieskończoność! :D
OdpowiedzUsuńZabiłaś mnie tym ciastem, nie dość, że na pewno jest rewelacyjnie, to w przekładaniu przypomina jeszcze Maxi Kinga , uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńCiasto pięknie wygląda dlatego postanowiłam je zrobić na urodziny , jednak mam pytanie dotyczące masy... czy ma ona być taka bardzo gęsta? ponieważ moja taka była a po nocy w lodówce stała sie bardzo twarda... pierwszy raz robiłam masę z mleka w proszku dlatego chciałabym wiedzieć czy tak to ma wyglądać czy ja coś popsułam?
OdpowiedzUsuńMasa jest dość gęsta i po schłodzeniu nieco twardnieje podobnie jak twardnieją biszkopty z masłem i nutellą, które stanowią spód i boki tortu oraz wierzch czekoladowy. Odwrotny proces zachodzi gdy ciasto się nieco ociepli. Dlatego też uważam, że ciasto powinno być wyjęte z lodówki na minimum godzinę przed podwieczorkiem :) Pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo kusząco- przepis na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany - rewelacja :) Ciasto zrobiło furorę. Na pewno wypróbuję jeszcze niejeden przepis z bloga :)
OdpowiedzUsuńwyśmienite! właśnie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy Maxi King-a robiłam na Wielkanoc . Był hitem wśród świątecznych słodkości . Dziś po raz kolejny na wyraźne życzenie Córki i zaproszonej przez nią koleżanki popełniłam go po raz drugi .Wiem , że na pewno zniknie w błyskawicznym tempie . Co zaś się tyczy techniki wykonania mogę powiedzieć , że łatwiej się je wykonuje jeśli mleko w proszku zmiksujemy z ciepłym mlekiem a masę kajmakową odrobinę rozrzedzimy poprzez ocieplenie puszki w misce z ciepłą wodą . Wyższa temperatura przygotowania niczego nie zmienia w smaku ciasta a upraszcza przygotowanie.Żeby całość dobrze stężała wkładam tortownicę z ciastem do zamrażarki na pół godziny a potem do lodówki . Porcjowanie też jest dużo prostsze w chwili kiedy Maxi King jest mocno schłodzony .Serdeczne dzięki za świetny przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, trochę zmniejszyłam ilość cukru i kajmaku. I tak wyszło słodkie, ale nie przeszkodziło to mu zyskać wielu wielbicieli. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i ....!Moi znajomi doszukali się w tym ciescie smaku z dzieciństwa a to za sprawą mleka w proszku. Znikło nie wiadomo kiedy . :)
OdpowiedzUsuń