poniedziałek, 23 czerwca 2014

Czekoladowo - porzeczkowe ciasto

Weekend zaplanowany był zupełnie inaczej. Czekaliśmy na niego od dawna. Wyjazd. Grillowanie. Cisza i spokój. Relaks na świeżym powietrzu. Pogoda zmusiła nas do zweryfikowania znacznie naszych planów, z których pozostała jedynie niedziela spędzona wśród rodziny i znajomych. Lato w tym roku rozpoczyna się buro, ponuro, zimno i deszczowo, ale trzymamy kciuki, mając nadzieję, że to tylko lekkie spóźnienie, w końcu każdemu zdarza się czasem zaspać  ;) 
Na polepszenie humorów na podwieczorek było ciasto z kremem z czarnej porzeczki, która jest absolutnie cudowna, cierpka, ale pyszna i zdecydowanie lepiej smakuje w ciastach, deserach i konfiturach,  niż jako świeży owoc.

Czekoladowo - porzeczkowe ciasto

Receptura:
kwadratowa forma do pieczenia 30 x 30

CIASTO
175 g masła miękkiego
175 g drobnego cukru
3 duże jajka
175 g mąki pszennej 
2 łyżki czubate kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej ucierając na gładkie gęste ciasto. Przełóż do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
Temperatura pieczenia: 170*C / 325*F.
Czas pieczenia: 30 - 35 minut.

Upieczone i przestudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa równe kwadratowe placki i przełóż kremem.

KREM
250 g serka śmietankowego (np. mascarpone)
150 ml śmietany kremówki
300 g czarnych porzeczek (zrobić puree)
cukier puder do smaku
2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w wodzie (ja rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzątku)

Śmietanę ubij na sztywno. Serek zmiksuj z porzeczkowym puree, dodaj cukier do smaku i ubitą śmietanę. Na samym końcu zmiksuj wszystko z żelatyną. Wyłóż krem na jedną warstwę ciasta i przykryj drugą. Wstaw do lodówki na pięć godzin minimum. 
W międzyczasie przygotuj czekoladową polewę.

POLEWA
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki mleka

W rondelku na małym ogniu rozpuść masło z mlekiem, dodaj pokruszoną czekoladę i stale mieszaj, aż będzie gładka, lśniąca i bez grudek. Polej ciasto.

Miłego podwieczorku :)

Czekoladowo - porzeczkowe ciasto

4 komentarze:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)