sobota, 31 maja 2014

Lody z pieczonych truskawek

W czwartek córcia była na szkolnej wycieczce. Jako prowiant wzięła ze sobą przekąskę z pieczonymi truskawkami, ponieważ świeże nie wchodziły niestety w grę. Dzień przed wycieczką upiekłam więc truskawki i przygotowałam przekąski, ale został mi słoik tych pysznych pieczonych truskawek, których nieco podebrałam sobie do śniadania, a z reszty postanowiłam zrobić lody, o których tyle słyszałam. W wolnej chwili zabrałam się do pracy i nawet nie spodziewałam się, że zajmie mi to tylko niespełna 10 minut. Resztę pracy przejęła maszynka do lodów i zamrażalnik. Lody wyszły pyszne, tak jak się spodziewałam i nieco inne niż tradycyjne truskawkowe - te są bogatsze w smaku, jeśli mogę tak to ująć. Zaletą jest też brak jajek w przepisie, co zmniejsza ich kaloryczność oraz umożliwia przygotowanie ich dla osób, które z przyczyn zdrowotnych wyeliminowały ze swojej diety jajka.

Lody z pieczonych truskawek
Lody z pieczonych truskawek
Receptura:

1 szklanka puree z pieczonych truskawek
300 ml kremówki (30% - 36%)
300 ml kwaśnej śmietany
250 g mascarpone
3 łyżki drobnego cukru

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Mascarpone zmiksuj z truskawkowym puree, kwaśną śmietaną i cukrem. Teraz dodaj bitą śmietanę (ok 2 i pół szklanki) i delikatnie wymieszaj. Przełóż mieszaninę do maszynki do lodów i dalej działaj zgodnie z instrukcją producenta. Gotowe lody przełóż do plastykowego lub metalowego pojemnika do mrożenia i wstaw do zamrażalnika na minimum godzinę. Po tym czasie lody będą już gotowe do podania.
Jeżeli nie zamierzasz ich od razu serwować, to pamiętaj, aby wyjąć je z zamrażalnika na pół godziny przed planowanym podwieczorkiem. Jeśli w pomieszczeniu jest bardzo gorąco, to możesz wstawić pojemnik z lodami do lodówki.

Teraz kwestia pieczonych truskawek:
jeśli do tej pory nie zdarzyło się Tobie piec truskawek, to poniżej przedstawiam recepturę i procedurę :)

500 g truskawek (umyte i oczyszczone z szypułek)
2 - 3 łyżki cukru 
sok z 1/2 cytryny

Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są naprawdę duże. Włóż owoce do miseczki, zasyp cukrem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Odstaw na około 10 minut. Przełóż truskawki do żaroodpornego pojemnika, na tyle dużego, by była tylko 1 warstwa owoców. Możesz też ułożyć truskawki na blaszce wyłożonej pergaminem. Polej owoce powstałym syropem i wstaw do gorącego piekarnika na 20 - 30 minut.
Temperatura pieczenia: 180*C / 355*F. 

Tak przygotowane truskawki możesz dodawać do sałaty, francuskich tostów, gofrów, deserów i lodów oczywiście.

Udanego podwieczorku :)

Lody z pieczonych truskawek


8 komentarzy:

  1. o kurcze, jakbym takie lody zjadła , zachwycające

    OdpowiedzUsuń
  2. Tienes un blog preciosa, unas recetas fantasticas y una fotografia digna de enmarcar, me quedo por aquí para seguirte, besos
    Sofía

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias, Sofía :) Me alegro, te gusta el blog y foto :)
      Besos y saludos desde Polonia :)
      Agnieszka

      Usuń
  3. cudowne te lody, i jakie intrygujące, nie wpadłam na to żeby upiec truskawki - myślałam że wyjdzie z nich konfitura? ;-) trzeba spróbować! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody są pyszne, ale ja nie jestem obiektywna - kocham lody o każdej porze roku i niemalże w każdym smaku :) Najlepsze są domowe, z dobrych świeżych produktów oczywiście. A truskawki pieczone polecam do wypróbowania :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. This looks terrific! I love the roasted strawberry icecream. The ice cream looks perfectly creamy and inviting. Thanks for sharing the recipe. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o rajuśku. Muszę to sprawdzić koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)