Na termometrze niezmiennie powyżej 30*C, upał, lato w pełni, a dla mnie najprzyjemniejszym momentem dnia jest wieczór :) Krótkie burze o skąpym deszczu nie przynoszą oczekiwanej ulgi i orzeźwienia. Pieczenie na czas trwania upałów zostaje zawieszone, ale nie oznacza to przecież braku podwieczorków, na których najczęściej pojawiają się lody - z wiadomych względów. Dzisiaj jednak będzie sernik jagodowy z białą czekoladą. Zimny, owocowy i bez pieczenia. Czarne jagody doskonale wyglądają i smakują. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Jagodowy sernik |
Receptura:
SPÓD:
100 g okruchów ciasteczek amaretti (mogą być też herbatniki lub biszkopty)
100 g masła niesolonego
100 g białej czekolady
Masło roztop razem z czekoladą w rondelku na małym ogniu lub w miseczce w mikrofali na 2-3 minuty. Płynne masło z czekoladą wlej do okruchów ciasteczkowych i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym ciastem wyłóż dno tortownicy o średnicy 21 - 23 cm.
MASA SEROWA:
750 g serka śmietankowego (typu mascarpone)
100 ml śmietany kremówki lub podwójnej (powyżej 46%)
250 g czarnych jagód + 2 łyżeczki cukru
150 g białej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzątku
Śmietanę ubij na sztywno. Część jagód poduś widelcem z cukrem przetrzyj przez sito lub rozdrobnij blenderem, a cześć pozostaw w całości (w stosunku 3/4 poduszone do 1/4 całe). Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia (pilnuj, aby się nie ścięła i była płynna). Ser wymieszaj z sokiem z cytryny oraz rozpuszczoną czekoladą. Możesz rozpuścić czekoladę w misce nad wrzątkiem, lub w mikrofali (z dodatkiem 2 łyżek mleka) przez 1 minutę. Teraz do masy serowo - czekoladowej dodaj śmietanę i delikatnie połącz. Żelatynę rozpuszczoną i wystudzoną (może być letnia) wlej do masy serowej i wymieszaj. Masę przelej do tortownicy na spod ciasteczkowy i wyrównaj. Na wierzch wyłóż łyżką puree jagodowe i delikatnie zakreślaj zygzaki do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Na samym końcu rozłóż na serniku jagody pozostałe.
Tak przygotowany torcik wstaw do lodówki na 3 godziny i gotowe.
Udanego podwieczorku :)
Jagodowy sernik |
Pięknie wygląda! Aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńBossski! :-) Trzeba się spieszyć, bo jagody juz się kończą :-). U mnie 38C......
OdpowiedzUsuńPiękna wariacja jagodowa! kolor nieziemski :)
OdpowiedzUsuńSmaczny i do tego obłędnie wygląda :)!
OdpowiedzUsuńoj, musi być cudownie smakowite:-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! I ten kolor!
OdpowiedzUsuńAle duży! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńThe pictures look absolutely beautiful.
OdpowiedzUsuńBeautiful!!!
OdpowiedzUsuńi ja bardzo podobny robiłam! <3
OdpowiedzUsuńA zdjęcie jakie przesliczne, pastelowe <3
Ja też robiłam bardzopodobny, tylko bez spodu i z jogurtu greckiego. Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńCan we have the recipe in an english version please.
OdpowiedzUsuńYes, of course :) Translator is located in the upper left corner. I hope it will be helpful.
UsuńAgnieszka
hello, hi. do you have the recipe in english? Apologies, i am just afraid google translate makes mistake. So much thanks!
OdpowiedzUsuńHi, I think that the translator will translate such a simple recipe, but sometimes really difficult to tell what's going on, so especially for you English version :)
UsuńBOTTOM
100g amaretti biscuit crumbs
100g unsalted butter, melted
100g white chocolate, melted (2 - 3 min in microwave)
Combine the biscuit crumbs and butter and white chocolate, then press into the base of a greased and lined 21 – 23 cm round springform pan. Chill.
FILLING
750g cream cheese, softened
100ml double carem (whipped)
250g blueberrys + 2 teaspoon sugar (make puree)
150g white chocolate, melted
2 tablespoon fresh lemon juice
3 tablespoon gelatine dissolved in ¼ cup boiling water
Blueberries, extra, for decorating, optional
Beat the cheese, lemon juice and white chocolate in electric mixer until smooth. Add the whipped carem and gelatine and mix until smooth.
Pour the filling over the prepared base. Fold through the blueberry puree and stir with a fork. Decorate with extra blueberries if desired. Refrigerate for 3 hours or until set.
Hugs
Agnieszka
Co to znaczy śmietanki podwójnej? czy śmietanka ma być 46%? z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńTak :) Najlepiej użyć bardzo gęstej (tłustej) śmietanki. Często zastępczo stosuję 36% śmietankę i też może być jeśli nie mam tzw. 'podwójnej'.
UsuńPozdrawiam
Agnieszka