niedziela, 23 lipca 2023

panna cotta i złote śliwki

'L'unico metodo infallibile per conoscere il prossimo è giudicarlo dalle apparenze.'

- Antonio Amurri -

W uproszczeniu można to przetłumaczyć, że dobrym sposobem żeby kogoś lub coś ocenić to kierować się jego wyglądem. Wydaje się to powierzchowne i bez głębi, a w dodatku w zderzeniu z naszym podejściem, że 'nie ocenia się książki po okładce' możemy uznać, że wielka przepaść dzieli nas i Włochów. Ale czy na pewno? Czy po prostu Włosi w swoim serdecznym umiłowaniu do otwartej i szczerej postawy wobec ludzi, rzeczy i życia w ogóle  nie kierują się intuicyjnie pięknem, estetyką i elegancją? Dostrzegają piękno, kontemplują je i dążą do niego. Czy nie wywołuje w nas uśmiechu nieco zawadiackie, ale urokliwe i typowo włoskie, radośnie entuzjastyczne 'ciao, Bella'? Może dla mieszkańców Włoch po prostu każdy jest piękny, wszystko zachwyca, a życie jest lub przynajmniej powinno być zwyczajnie 'dolce'? Na przestrzeni stuleci dowiedli ogromnej pasji i wrażliwości dając światu niezliczone arcydzieła w malarstwie (nie sposób wymienić choćby części genialnych malarzy, z których uwielbiam dzieła Carravagio), rzeźbie (choćby tak oczywisty, jak Michelangelo), operze (Verdi), rzemiosło lutnictwa doprowadzone do perfekcji w skrzypcach Antoniego Stradivari. W tych wszystkich dążeniach do perfekcji i piękna jest zawsze pasja i miłość. Takie waśnie wydają mi się Włochy, nieco powierzchowne z wierzchu, serdeczne pod skorupką i pełne pasji w samym środku. 

Być może szukanie piękna, skupianie się na nim jest powierzchowne, ale każdy z nas ma własne wyczucie piękna i dla każdego piękno oznaczać może coś innego. Z wszystkich możliwych do wyboru wad ludzkości potrzeba tworzenia piękna i podziwianie go nie jest taka zła. Czymże byłby świat bez sztuki, umiejętności dostrzegania piękna i pasji artystów?

Panna Cotta waniliowa ze świeżymi owocami  to na pozór elegancja, w środku kwintesencja 'dolce vita', a tak naprawdę piękny deser, który z bardzo prostych składników jest arcydziełem wśród deserów, wyważony, nie za dużo i nie za mało, w sam raz. 

'Perfetto' :)


RECEPTURA na 6 porcj
 
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
300 ml tłustego mleka
50 g cukru pudru
1 laska wanilii (nasiona)
3 łyżeczki żelatyny (3 listki żelatyny)

owoce np, truskawki, maliny, jagody, granaty, albo inne soczyste (u mnie śliwki), można też dodać syrop owocowy, czekoladowy lub karmel

Montaż:
Do rondla wlej mleko i śmietankę, wsyp cukier, dodaj nasiona wanilii i doprowadź do wrzenia. Wsyp żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia, sprawdzaj żeby mieszanka się nie ścięła (nie zastygła) - ważne jest to, że nasiona wanilii będą opadać na dno, czego nie chcemy, więc gdy tylko zacznie gęstnieć to energicznie wymieszaj, następnie rozlej do 6 foremek (mogą być filiżanki jeśli to w nich chcesz podać deser). Wstaw do lodówki na około 5 godzin.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)