czwartek, 14 października 2021

francuskie tosty z cytrynową ricottą i domowym malinowym dżemem


 'Nie zapominaj o tym, że nie ma nic bardziej niezwykłego, niż zwykłe zdarzenia.'

— Arthur Conan Doyle (Przygody Sherlocka Holmesa, 1892)

Zwykły dzień, zwykły podwieczorek, zwykła jesienna pogoda i zwykłe tosty. A jednak teraz, w tej właśnie chwili jest coś niezwykłego. Niezwykłe są październikowe maliny zebrane tuż przed pierwszymi chłodami, niezwykłe wspomnienia pojawiają się wraz z zapachem smażonych na maśle tostów i niezwykłe jest też to, że najprostsze rzeczy mogą sprawić ogromną przyjemność.

Kiedy znalazłam na targu jeszcze ostatnie sezonowe maliny, nie mogłam przejść obok i nie kupić. Piękne, soczyste i pełne smaku. Klejnoty lata w październiku. Początkowo chciałam z nich zrobić konfitury na zimę, ale zamiast kolejnego słoika do spiżarki dodałam do francuskich tostów na podwieczorek.

Tosty z dzieciństwa, jakie pamiętam, to kromka chleba zanurzona w mleku z jajkiem, usmażona z obu stron na maśle lub margarynie i posypana cukrem, plus szklanka mleka. To tak właściwie nie był deser, a sposób na czerstwy chleb i niemarnowanie żywności. Ale będąc dzieckiem myślałam tylko o tym, jakie to pyszne.  Dzisiaj zrobiłam takie tosty, ale urozmaiciłam dawną wersję receptury dodając nasze ulubione smaki.

Francuskie tosty to prosta i niedroga receptura, dodatki według uznania - od jogurtu, serka i owoców, po czekoladę i orzechy, konfitury, bitą śmietanę, lub po prostu cukier puder i szklankę mleka.  



Receptura na 2 porcje:

TOSTY
4 kromki pieczywa
2 jajka rozmącone
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta cynamonu
3-4 łyżki oleju do smażenia (słonecznikowy, kokosowy) lub masła
 
Rozmącone całe jajka wymieszaj z cynamonem. Kromki namocz z obu stron w płynie i kładź na gorącym tłuszczu. Obsmaż z obu stron na złoty kolor. 2 gotowe gorące tosty posmaruj ricottą, a 2 dżemem. Złóż razem i gotowe. Podawaj na ciepło.

CYTRYNOWA RICOTTA
150 g ricotty
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
2-3 łyżki mleka lub śmietanki
 
Ricottę rozgnieć widelcem w misce, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj aż się połączą.

DOMOWY MALINOWY DŻEM
125 g malin
2-3 łyżki cukru (30-45 g)
 
Maliny przełóż do rondla, rozgnieć i podgrzewaj mieszając aż puszczą sok. Teraz dodaj cukier i cały czas mieszaj do momentu aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Możesz tęż przełożyć gorący do słoiczka i szczelnie zamknąć.
 
Miłego podwieczorku :)

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)