piątek, 4 października 2019

cynamonowe bułeczki








Październikowe dni nie każdy lubi, ale ja jestem w tej szalonej mniejszości, która jesień uwielbia - czy szeleści i mieni się różnobarwnie, czy rozmywa się w deszczu. Jesień zawsze działa relaksująco.
Nadal strasznie brakuje mi wolnego czasu ze względu na obowiązki zawodowe w godzinach ponadwymiarowych, gigantyczny remont, który trwa wieczność i nadal końca nie widać, no i przede wszystkim zwykłe rodzinne życie, które staramy się prowadzić pomimo wszystko.
Oczywiście tęsknię niemożebnie za Rustykalną Kuchnią i wszystkim tym, co się z tym wiąże. Tymczasem w każdej wolnej chwili spisuję pomysły, które testuję wspólnie z moimi najbliższymi - mam nadzieję, że  uda mi się je wkrótce opublikować.
Na cynamonowe bułeczki natknęłam się wieki temu i od tamtego czasu uwielbiam na równi z bułeczkami z budyniem i rodzynkami. Do tego filiżanka kawy lub kubek ciepłego mleka i przepadłam. Cudownie uzupełniają jesienne chłody. Ich zrobienie nie jest bardzo skomplikowane, niemniej jednak przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga nieco więcej czasu, dlatego warto odpowiednio rozplanować sobie pracę.



 


Gdy w zimne październikowe poranki moje myśli zaczynają się kierować w stronę ciepłych cynamonowych bułeczek, to nie pozostaje mi nic innego, jak się na taką bułeczkę skusić - zwłaszcza, że dziś 'cinnamon roll day'. Piękny początek weekendu.


Receptura:
22 mini bułeczek lub 11 standardowych

CIASTO
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka suszonych drożdży
2 duże jajka w pokojowej temperaturze
100g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE
1/4 szklanki roztopionego masła
2/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

KREM
125g kremowego serka w pokojowej temperaturze (u mnie mascarpone)
50g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki mleka/śmietanki

PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta drożdżowego rozpocznij od wymieszania drożdży z ciepłym mlekiem i 1/3 cukru. Do dużej miski przełóż mąkę, resztę cukru i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko razem za pomocą miksera z końcówką do zagniatania lub dużej łyżki - w zależności od wprawy. Przykryj całość czystą ściereczką lnianą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj na prostokąt. Następnie posmaruj przygotowanym nadzieniem. Nadzienie przygotujesz bardzo łatwo - wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki razem.
Teraz zwiń ciasto w rulon wzdłuż szerszego boku. Pokrój na krążki o grubości ok 2 centymetrów i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub żaroodpornej formie wysmarowanej masłem.

Temperatura pieczenia 180*C/355*F
Czas pieczenia 18-20 min

Upieczone i wystudzone nieco bułeczki posmaruj kremem. Przygotujesz go mieszając ze sobą wszystkie składniki razem. I gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)