sernik waniliowy z owocami późnego lata





Ostatni weekend wakacji już za nami. Mam nadzieję, że mieliście udany wypoczynek. Nie mogę uwierzyć, że tak szybko zleciało. A pogoda... zaskakująco upalnie i to właśnie wtedy, gdy już zaczęłam wątpić w to, że jeszcze może być słonecznie.
Na targowisku stragany nadal pełne świeżych owoców i jest w czym wybierać. Słoneczne i ciepłe dni sprawiają, że wciąż można kupić maliny, jagody i jeżyny. Sporo tych pysznych darów lata udało mi się zamrozić jeszcze na początku sierpnia i moja zamrażalka nic więcej już nie pomieści prócz puree z dyni, na które zostawiłam sobie trochę miejsca.
Tymczasem na pożegnanie wakacji zrobiłam sernik waniliowy. Krótko i zwięźle na jego temat: jest niesamowicie kremowy, wilgotny i nie tak tłusty, jak tradycyjny sernik ponieważ zrezygnowałam z dodatku masła na rzecz śmietanki 36%. Ziarenka wanilii nadają mu cudowny aromat i smak, a różnorodne owoce jagodowe wzbogacają go tylko. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by zjeść sernik bez owoców lub z innymi dodatkami, jak na przykład sos toffi, sos czekoladowy, sos owocowy lub konfitury.























































































































































































































































































Receptura:
8 - 10 porcji

CIASTO
200g ciastek biszkoptowych startych na drobne okruchy
70g masła (rozpuszczone)

Wymieszaj w misce okruchy i masło, a następnie wyłóż dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm (dla ułatwienia późniejszego wyjmowania sernika spód i boki formy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia). Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 12 minut.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.
Po wyjęciu formy ze spodem pozostaw włączony piekarnik. Wstaw na spód naczynie żaroodporne z wrzątkiem.

SERNIK
750g kremowego serka
1 kubka cukru pudru
4 jajka
nasiona z 1 laski wanilii
1/2 kubka śmietanki 36%

Serek wymieszaj z cukrem i dodawaj po jednym jajku, mieszając dokładnie za każdym razem. Później rozetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob czubkiem noża ze środka wszystkie nasionka. Nasionka dodaj do sernika, a puste strąki idealnie nadają się do zrobienia domowego cukru waniliowego wystarczy włożyć je do słoja z cukrem. Na koniec wlej śmietankę i dokładnie za pomocą łyżki wymieszaj wszystko. Następnie przełóż masę do formy z podpieczonym spodem i wstaw do gorącego piekarnika na 1 godzinę i 30 minut.
Piekarnik po pieczeniu spodu z ciastek ma temperaturę 180*C / 350*F. Do takiego piekarnika wstaw na dno naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Po kilku minutach możesz wstawić na środkowy poziom sernik do pieczenia. Zmniejsz od razu temperaturę do 150*C / 300*F. Gdy upłynie wyznaczony czas wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki pozostawiając sernik w środku do wystygnięcia (minimum 1 godzinę). Wystudzony sernik wstaw do lodówki. Najsmaczniejszy będzie po minimum 3 godzinach chłodzenia.

DODATKOWO
garść świeżych jeżyn
garść świeżych malin
garść świeżych jagód leśnych lub borówek
listki mięty

Miłego dnia.
Agnieszka


Komentarze

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)

Popularne posty