czwartek, 9 czerwca 2016

Klopsiki wieprzowe i sos śmietanowy z kurkami













Od jakiegoś już czasu na straganach można kupić pierwsze grzyby - kurki. Smakują wybornie podsmażone na maśle z dodatkiem śmietany lub w jajecznicy. Pierwsze kurki w swoim życiu zebrałam w wieku sześciu lat i taka byłam z siebie dumna, że do dzisiaj są one jednymi z moich ulubionych grzybów. Potrafią z prostego dania wyczarować wykwintny posiłek, a do tego nie przyćmiewają pozostałych smaków. W mojej rodzinie od zawsze byli zapaleni grzybiarze od kiedy pamiętam, pradziadkowie, dziadkowie, i rodzice. Już od dziecka jadałam dużo grzybów i bardzo je lubiłam, zwłaszcza smażone i dojadane z bułką, ale też zupę grzybową czy sos. Chodzenie po lesie i zbieranie grzybów, to jedno z najbardziej kojących i wyciszających zajęć jakie znam, a dla młodszego pokolenia naturalna lekcja biologii, sposób na zapamiętanie gatunków roślin i drobnych zwierząt oraz owadów. Największymi widzianym przeze mnie zwierzętami były lis i sarna, ale z natury płochliwe nie dają się podejść i szybko znikają z pola widzenia. Świetnie jako dziecko bawiłam się tropiąc ślady, szukając dziupli, nasłuchując dźwięków i zatrzymując się przy każdym krzaczku z pachnącymi słońcem malinami, przy kępce rumieniących się poziomek czy dywanie granatowo czarnych jagód. Las, nieopodal którego mieszkali moi dziadkowie w ten sposób stał się moim naturalnym środowiskiem, miejscem spacerów, wypraw i przygód. Przyroda od samego początku budziła moją miłość, podziw i szacunek, aż po dziś dzień. Takie w znacznej mierze było moje dzieciństwo w okresie wakacji letnich, w zamierzchłych czasach, gdy nie było komputerów, tabletów, gier, w telewizji tylko dwa kanały o znacznie ograniczonym repertuarze, a największą frajdą było przebywanie na świeżym powietrzu, bieganie, jazda na rowerze i zabawy z rówieśnikami. Ot, dobre to były czasy...

































































Receptura:
3 - 4 porcje

KLOPSIKI 
500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karkówka)
1/4 łyżeczki soli
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
pieprz świeżo mielony
1 jajko
do 1/3 szklanki bułki tartej

Dodatkowo olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Bułkę tartą proponuje dodać na końcu stopniowo, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Za mało bułki spowoduje, że klopsiki nie będą trzymać kształtu, a zbyt dużo sprawi, że masa będzie zbyt sucha i będzie się rozpadać. 
Z podanych proporcji wychodzi około 10 klopsików.
Usmaż wszystkie klopsiki na gorącym oleju, aż będą rumiane z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

SOS ŚMIETANOWY Z KURKAMI
250-300 g kurek
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula drobno posiekana

1 ząbek czosnku drobno posiekany
sól i świeżo mielony pieprz

1/2 szklanki śmietanki (30 - 36%)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
posiekana natka pietruszki (2 łyżki) 

Cebulę zeszklij na maśle i oliwie, dodaj czosnek oraz kurki. Małe grzyby pozostaw w całości, a większe palcami poszarp na mniejsze części, tak by całość równomiernie się podsmażyła. Dopraw solą i pieprzem. Teraz przez około 10 minut wszystko powinno się dusić. Tak przyrządzone kurki, praktycznie są już gotowe do spożycia na przykład z ziemniaczanym puree lub risotto.  Aby uzyskać kremowy jedwabisty sos wystarczy dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.


Miłego dnia :)

Agnieszka


1 komentarz:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)