sobota, 4 czerwca 2016

Dutch Baby z truskawkami























































Dutch Baby, to pomysł na naleśnik, który nie jest tradycyjnie smażony na patelni tylko zapiekany w piekarniku. Bardzo stara receptura (ok 1900r.) powstała w Stanach Zjednoczonych, a pomysłodawcą i twórcą był Victor Manca, który w Seattle otworzył Manca's Cafe na przełomie dziewiętnastego i dwudziestego wieku. Proponował gościom potrawy na bazie receptur rodzinnych, a największą popularnością cieszył się pieczony naleśnik, który serwowany był - oprócz wersji podstawowej - również z boczkiem lub kiełbasą. Więcej o tej historii możecie przeczytać na MANCA'S CAFE (jest tam piękna fotografia z tamtego okresu pokazująca wygląd nie tylko samej 'Cafe', ale również ulicy).

Receptura na Dutch Baby, pomimo swej prostoty i rustykalnego wyglądu, nadal cieszy się dużą popularnością na całym świecie, co wynika również z tego, że można ją dowolnie modyfikować i przygotować z przeróżnymi dodatkami. Najpopularniejszym jest cytryna z cukrem, słodkie syropy i konfitury oraz świeże owoce sezonowe, ale równie dobrze można okrasić taki pieczony naleśnik boczkiem lub kiełbasą (jak proponował twórca), dodać ser, zioła, czy warzywa. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia, a tej nam na pewno nie brakuje, dlatego z pewnością będą pojawiać się na blogu także inne pyszne pomysły na Dutch Baby.














































































































































































Receptura:
forma do zapiekania lub patelnia żeliwna  średnicy 18 cm
 
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki mąki
2 jajka lekko ubite
2 łyżki cukru pudru brązowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

masło do wysmarowania patelni

Mleko wymieszaj z jajkami, ekstraktem i cukrem. Dodaj mąkę, szczyptę soli i dokładnie za pomocą miksera lub blendera połącz wszystkie składniki. Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i rozgrzanej patelni, która nie ma elementów mogących ulec zniszczeniu w gorącym piekarniku (może też być naczynie żaroodporne wcześniej podgrzane w piekarniku). Wstaw całość do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut aż urośnie i ładnie się zrumieni.
Temperatura pieczenia to  220*C / 425*F.

Najlepiej smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami - o tej porze roku idealne są truskawki, ale również z konfiturą, czy sokiem z cytryny i cukrem będzie pyszne.


Miłego dnia.

Agnieszka



1 komentarz:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)