wtorek, 5 kwietnia 2016

Ciasto cytrynowe z ricottą i cytrynowo tymiankowym lukrem








































Ulice Poznania zalało wiosenne przebudzenie. Jest przyjemnie ciepło, drzewa owocowe obsypały się biało różowym drobnym i pachnącym kwieciem, na przydomowych trawnikach pojawiły się maleńkie fiołki, a promienie słońca wpadające o świcie przez okno zza firanki są cudowną odmianą po zimowych ciężkich i pochmurnych porankach. Jeszcze zaledwie kilka dni i na targowiskach zaczną pojawiać się pierwsze muśnięte słońcem nowalijki, a ja już czekam na zwiastun wiosennych plonów, czyli rabarbar i botwinkę, i planuję, co by tu z nich pysznego przygotować. Moi kochani, właśnie zaczyna się sezon obfitości, którego po długiej i ponurej zimie wypatruję z utęsknieniem i niemałą niecierpliwością. Szkoda, że nic nie da się przyspieszyć, ale taka już jest natura, że wszystko w swoim czasie i warto poczekać.
Tymczasem chęć na soczyste i owocowe smaki narasta. Przyszło mi na myśl ciasto, słoneczne i optymistyczne, które jest niesamowicie wilgotne i pyszne - ciasto cytrynowe na bazie białego serka twarogowego. Zazwyczaj cytrynę stosuję dla podkreślenia smaku, kilka kwaskowych kropli, odrobina startej aromatycznej skórki, ale nie tym razem... W tym cieście cytryna musi być smakiem wiodącym, który podkreśla odrobina tymianku, a wilgotność zapewnia ricotta. To typowe włoskie ciasto, ale na mój sposób. Zapraszam.























































































































Receptura:

125 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru
skórka starta z 2 dużych cytryn
2 łyżki soku z cytryny
3 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
250 g serka ricotta
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 szkl mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło razem z cukrem zmiksuj na puszysty krem, a następnie dodaj żółtka, skórkę startą z cytryn, sok z cytryny, ricottę oraz jogurt i wszystko zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dokładnie zmiksuj, aż się wszystko połączy na jednolite ciasto. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta - zamieszaj dużą łyżką. Przełóż ciasto do okrągłej formy o średnicy 18 - 20 cm (wcześniej posmaruj formę masłem i posyp mąką). Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Temperatura pieczenia to 165*C / 325*F.
Wystudź ciasto w temperaturze pokojowej. Ciasto zachowuje doskonałą świeżość przez dwa dni lub dłużej w lodówce.  

LUKIER
1 szkl cukru pudru
2 - 3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 

Do miseczki z cukrem pudrem dodaj sok z cytryny i ucieraj na gładki lukier, a następnie dodaj skórkę z cytryny i tymianek. posmaruj lukrem wystudzone ciasto.

Miłego dnia :)

Agnieszka



3 komentarze:

  1. ... what a delicious baked cheese cake ... I've added this one to my recipes to try, thank you for sharing xxx Simona

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)