środa, 27 stycznia 2016

Sałatka z bulgurem czosnkowym, bekonem i jajkiem na miękko





Kiedy zastanawiałam się nad dzisiejszym wpisem zamierzałam rozpocząć od zdania w stylu: "Takiej pysznej sałatki dawno już nie publikowałam", ale okazało się, że tak naprawdę, pomimo, że sałatki jadamy często i są one różnorodne, to na blog trafia znikomy procent tych pomysłów. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, ale obiecuję, że postaram się częściej dzielić z wami inspirującymi i smacznymi pomysłami na ciekawe sałatki. Ta dzisiejsza jest na bazie bulguru - kaszy znanej już od wieków, bogatej we wspomagający serce potas, kojący nerwy magnez, potrzebny (zwłaszcza) kobietom w ciąży kwas foliowy oraz wiele innych minerałów i witamin. Dodatkowo w sałatce są jajka, które od kilku lat odczarowywane są z ponurej niegdyś sławy, kiedy to straszono nas wysokim cholesterolem, ale nie o tym chciałam dzisiaj pisać. Sęk w tym, że jajka są zdrowe i warto je umieścić w swoim jadłospisie kilka razy w tygodniu. W składzie są jeszcze cebula i czosnek, no i bekon, w którym trudno byłoby doszukać się jakichś sensownych prozdrowotnych właściwości, więc po prostu przyznam, że znalazł się tu dla swojego wspaniałego smaku. Zgodzicie się chyba, że jajka i bekon współgrają ze sobą cudownie i ślinka cieknie na samą myśl? Więc wyobraźcie sobie te smaki i jeśli to, co sobie pomyślicie spodoba wam się , to zróbcie tą sałatkę. Ja ze swojej strony mogę już tylko powiedzieć: smacznego :)





























Receptura:
2 - 3 porcje

100g kaszy bulgur
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól do smaku

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącej dodaj masło, bardzo drobno posiekany ząbek czosnku oraz szczyptę soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na półmisek lub duży talerz. 

3 plastry bekonu  pokrojone i podsmażone
3 jajka ugotowane na miękko
1 mała czerwona cebula pokrojona w krążki
szczypior
sól i pieprz
kilka liści chrupiącej zielonej sałaty
 
Na półmisku z przygotowaną kaszą ułóż jajka i przekrój je w połowie tak, aby żółtko nieco wypłynęło, dodaj podsmażony bekon, sałatę porozrywaną na niewielkie części, krążki cebuli i pokrojony szczypior.
Ta sałatka jest pyszna na ciepło lub na zimno i stanowi doskonały, pełnowartościowy posiłek, który możesz serwować na śniadanie, zapakować jako lunch do pracy lub przygotować na kolację.


Miłego dnia :)

Agnieszka


10 komentarzy:

  1. Ja to się zgadzam w całej rozciągłości. Są dwie porcje na wynos?

    OdpowiedzUsuń
  2. Fotografia w moim stylu, całkowicie! Smacznie i zdrowo, czyli najlepiej jak się da :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda wspaniale! Jaja kocham i jem ich sporo od zawsze ;)
    U nas też często jemy sałatki i mało mam ich na blogu. Dlatego, że często robię je spontanicznie z tego co w lodówce i jemy od razu. Nie ma czasu na zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka jakby dla mine została zrobiona :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędna propozycja na poranek. Uwielbiam jajko w koszulce, to chyba najlepszy sposób na podanie jajek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne zdjęcia! A i sałatka wygląda na wartą wypróbowania :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, uwielbiam! Biorę całą<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta sałatka jest boska. Nie jadłam, ale już to wiem po samym wyglądzie i liście składników.

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie to są zdjęcia. Na prawdę.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)