wtorek, 19 stycznia 2016

Gianduia z kaszą jaglaną












Gianduia tudzież Gianduja, to popularny włoski krem czekoladowo - orzechowy powstały w Turynie. Receptura liczy już sobie ponad dwa wieki i nadal cieszy się niesłabnącym uwielbieniem. Oczywiście receptura jest 'ściśle tajna', jak w przypadku wielu produktów regionalnych, ale jako że człowiek jest ciekawski z natury i zazwyczaj nie spocznie dopóki nie dopnie swego i tu znalazła się rada. Gianduia właściwie jest bardzo prostym kremem do pieczywa i ciastek, który pierwotnie wykonany był z kakao, tłuszczu, cukru i orzechów laskowych. Dzisiaj tłuszcz i kakao oraz częściowo cukier możemy zamienić na czekoladę więc lista składników skraca się do podstawowych trzech. Najprościej jest użyć w takich samych proporcji wszystkich składników, czyli 100 g czekolady, 100 g cukru i 100 g orzechów laskowych, ale wszystko zależy od rodzaju czekolady i naszych indywidualnych potrzeb smakowych - jeśli użyjemy tylko ciemnej czekolady o wysokim procencie zawartości kakao, to takie proporcje będą odpowiednie, jeżeli natomiast wolimy czekoladę mleczną, to wówczas warto zmniejszyć ilość cukru żeby gianduia nie była zbyt słodka. Możemy też zupełnie zrezygnować z cukru i zastąpić go mlekiem skondensowanym słodzonym, wówczas krem będzie jeszcze bardziej "mleczny". Zachęcam do eksperymentowania ponieważ krem jest naprawdę pyszny, a pamiętać należy jedynie o tym żeby orzechów laskowych w stosunku do pozostałych składników było minimum 30%. 

Gdy już skusicie się na własnoręczne przygotowanie giandui, to możecie pójść o krok dalej i z jej pomocą wykonać zdrowy deser czekoladowo - orzechowy z kaszą jaglaną, która powinna stanowić jeden z filarów naszej diety. Polecam :)







Receptura:
4 porcje

GIANDUIA
200 g czekolady(100 g mlecznej i 100 g gorzkiej lub 200 g gorzkiej)
100 lub 150 g cukru brązowego (do smaku w zależności czy użyjemy czekolady mlecznej czy tylko gorzkiej, która jest mniej słodka)
200 g orzechów laskowych

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy laskowe podpiecz 8 - 10 min w 180*C. Później obierz z brązowej skórki i przełóż orzechy razem z cukrem do blendera. Zmiksuj na kremową masę (jak masło orzechowe), a na koniec dodaj czekoladę rozpuszczoną i wszystko zmiksuj. Gianduia może być gładka i kremowa lub z kawałkami orzechów. Jeśli, tak jak ja lubisz aby krem czekoladowy miał wyczuwalne orzechy to drobno posiekaj dodatkowo 50 g orzechów laskowych i dodaj do masy.

+ 100 g kaszy jaglanej  (ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu).  Zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do kremu czekoladowo - orzechowego. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem lub miodem.
Na wierzch starłam odrobinę kory cynamonowej dla smaku.


Miłego dnia :)
Agnieszka


3 komentarze:

  1. Czysta rozkosz dla podniebienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, zabieram ten deser, musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko jak zwykle serwujesz pyszności w pięknej oprawie :) jak coś ma utajniona recepturę to znaczy że jest na bank smakowite ;-)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)