Ciasteczka świąteczne upieczone... więc pozostało już tylko: przygotowanie i wysłanie kartek świątecznych - jedno z moich ulubionych przedświątecznych zajęć, dekorowanie domu, bożonarodzeniowa gorączka zakupowa (to z chęcią bym pominęła), pakowanie prezentów, sprawdzenie lampek, zrobienie łańcucha, przywiezienie do domu i dekorowanie choinki, przygotowanie świątecznych przysmaków (wstępnie sprecyzowana lista dań na szczęście już jest).
Do Bożego Narodzenie pozostało tylko dziesięć dni. To wystarczy żeby ze wszystkim zdążyć i zdążyć, przede wszystkim, nacieszyć się tą wyjątkową i jedyną w swoim rodzaju przedświąteczną atmosferą - w tym ostatnim wypadku ciasteczka mogą okazać się niezwykle przydatne, warto więc zrobić stosowną porcję, bo znikają błyskawicznie.
Często robię ciastka, zwłaszcza jesienią i zimą. Na bożonarodzeniowy czas robię kruche z żurawiną i migdałami, to bardzo smaczne połączenie i idealnie pasujące do kubka mleka lub porannej kawy. Mam starą i sprawdzoną recepturę na kruche ciastka, suszona żurawina dodaje im owocowego akcentu, a migdały jeszcze większej chrupkości. Te ciastka zawsze kojarzą mi się z kolorową i migoczącą choinką oraz zimą i śniegiem za oknami, na który nadal czekam i nie tracę nadziei, że wkrótce krajobraz się rozbieli.
Receptura:
około 40 - 45 sztuk
2 szklanki mąki uniwersalnej
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
W dużej misce dokładnie wymieszaj suche składniki i dodaj kolejno resztę:
230 g masła w temperaturze pokojowej
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystko wymieszaj za pomocą miksera z końcówką do zagniatania. Pod koniec wsyp żurawinę i migdały.
1 szklanka suszonej żurawiny pokrojonej na małe kawałki
1/2 szklanki rozdrobnionych migdałów (ja posiekałam nożem)
Zagniecione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na pół godziny do lodówki. W tym czasie masło stężeje i będzie dużo łatwiej nałożyć równe porcje na blaszkę.
Ciasto możesz nakładać za pomocą małej łyżki do lodów, możesz nabierać zwykłą łyżką i ręcznie formować równe kuleczki lub uformować wałek i odcinać nożem identyczne kawałki. Na blaszce układaj zachowując odstęp.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 13 - 15 minut.
Temperatura pieczenia 180*C / 355*F.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciastka na blaszce kilka minut aż stwardnieją, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Miłego podwieczorku :)
Agnieszka
Pyszne ciasteczka i do tego cudny klimat świąteczny wyczarowałaś na zdjęciach! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka są idealne na Święta, muszą pysznie chrupać:)
OdpowiedzUsuńBaaaardzo takie lubimy:) A Zdjęcia cudne!
OdpowiedzUsuń