poniedziałek, 21 grudnia 2015

Czekoladowy sernik z orzechami laskowymi





Wczoraj pojechaliśmy po choinkę. Wygląda cudownie, a pachnie żywicznie jak cały las. Pomimo, że za oknem deszcz i raczej jesienna aura, to wystarczy jedno spojrzenie w stronę choinki i czujemy ducha świąt, a to najwyższy czas, bo święta tuż. Już za cztery dni zasiądziemy z bliskimi do stołu, na którym będą tradycyjne i nieco mniej oczywiste przysmaki. Jestem miłośniczką tradycji, ale nie mam nic przeciwko pewnym zmianom, wiedząc, że z historycznego punktu widzenia to, co dzisiaj oczywiste, jak na przykład bakalie, kiedyś było sprowadzone z egzotycznych krain i wprowadzone na polskie stoły jako nowoczesna innowacja. Z drugiej strony, to mało kto przygotowuje już w dzisiejszych czasach na wigilię siemieniatkę, czyli zupę z siemienia lnianego (siemieniotka na Śląsku). Tak, czy inaczej tradycja i nowoczesność przenikają się nie tylko na co dzień, ale i od święta. Kto lubi szczyptę innowacji na świątecznym stole, ten może tradycyjny sernik zastąpić takim czekoladowo - orzechowym pysznym pieczonym sernikiem. Jest gęsty, kremowy i niezwykle czekoladowy. Ja lubię czekoladę gorzką, ale można zrobić pół na pół zastępując część czekoladą mleczną wedle uznania.










Receptura:
tortownica o średnicy 18cm (7") - ok 6 porcji
na tortownicę 23cm (9") należy podwoić recepturę - około 12 porcji

CIASTO
65 g herbatników kakaowych
30 g orzechów laskowych
1 łyżeczka jasnego cukru muscovado
1 łyżka masła
25 g czekolady gorzkiej

Masło i czekoladę rozpuść w miseczce nad rondelkiem z wodą lub w mikrofali. Następnie wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na drobne wilgotne okruchy, przełóż wszystko na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut, do momentu aż całość się podpiecze i nieco zrumieni.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.

MASA SEROWO - CZEKOLADOWA
400 g kremowego serka
100 g cukru brązowego
2 duże jajka rozmącone
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
100 g czekolady (u mnie 70% kakao)

Na samym początku rozpuść czekoladę i odstaw do wystudzenia. Teraz możesz wykonać kolejno pozostałe czynności: Ser wymieszać z cukrem, rozmąconymi jajkami, skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą i na końcu równie z rozpuszczoną czekoladą. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczony ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika z napełnionym wodą żaroodpornym naczyniem na dole. Parująca woda pomoże sernikowi zachować ładny kształt podczas pieczenia. Temperatura wstawienia sernika do piekarnika to 180*C / 355*F, następnie od razu zmniejszamy temperaturę na 130*C / 265*F. Sernik w małej formie piecz przez około 50 - 60 minut, a duży 100 - 120 minut. Odpowiednio upieczony sernik jest ścięty z wierzchu, czyli nie surowy, ale sam środek powinien być lekko "trzęsący". Nie sprawdzaj patyczkiem, bo w przypadku sernika nie jest to miarodajne, a sernik to deser, który dopieka się aż do samego wystudzenia. Oczywiście każdy piekarnik jest inny i najlepiej dostosować czas pieczenia do swojego sprzętu (czasami udaje się to dopiero za drugim lub trzecim razem pieczenia).
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i studź przynajmniej godzinę w piekarniku. Wystudzony sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 4 godziny) - optymalnie cała noc :)

WIERZCH
1/4 szklanki śmietany kremówki (30 - 36%)
100 g mlecznej czekolady
1/2 szklanki orzechów laskowych

Orzechy laskowe ułóż na blaszce i wstaw na kilka minut do gorącego piekarnika żeby były bardziej chrupiące. Śmietanę podgrzej w rondelku, ale nie dopuść do zagotowania - powinna być tylko dobrze podgrzana. Następnie przelej śmietanę do połamanej na kawałeczki mlecznej czekolady i mieszaj aż wszystkie kosteczki się rozpuszczą i powstanie piękna polewa do naszego sernika.

Gotową polewę rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym serniku. Na wierzchu posyp uprażonymi orzechami laskowymi i gotowe.

Pysznego dnia :)
Agnieszka

5 komentarzy:

  1. Piękny i elegancki!
    Ja w wigilię też przychylam się tradycji, ale z sernikami zawsze kombinuję, co rok inny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest tak cudownym wynalazkiem, że grzech nie kombinować :)
      Pozdrawiam
      Agnieszka

      Usuń
  2. Cudowny ma kolor, od razu widać że smakowity ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, z chęcią zjadłabym duużżyyy kawałek tego cuda<3

    OdpowiedzUsuń

  4. Uwielbiam sernik i cholanem więcej! Ty HQ było wspaniałe!
    Szczęśliwego Nowego Roku !
    pocałunki

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)