sobota, 28 listopada 2015

Pigwowe ciasto



To już ostatnie dni, kiedy możemy beztrosko cieszyć się jesienią i jej smakami. Taka przyszła mi właśnie do głowy myśl. Receptury, które pachną darami lasów, ogródków i sadów powoli ustępują miejsca tym bożonarodzeniowym. Paradoksalnie, chociaż jesienne dni nadal będą upływać aż do świąt, mentalnie będziemy już przy stole z pierogami, rybą, pieczenią, makowcem i wszystkimi tymi pysznościami, które już w grudniu zaczną zaprzątać nasze myśli i zaleją falą ogromną niczym tsunami cały internet. 
Podsuwam więc waszej uwadze taki zwyczajny nadzwyczajny jesienny torcik.
 
Pigwowy torcik wygląda dość skromnie, by nie rzec ascetycznie. Wrażenie przeciętności, jakie na pierwszy rzut oka można odnieść, ulatuje jednak już z pierwszym kęsem, który ukazuje całe bogactwo smaków tego niepozornego ciasta. "Zaskakujące" - tak bym opisała swoją pierwszą myśl. Jestem pewna, że takiego pysznego pigwowego ciasta jeszcze nie próbowaliście. Na naszej liście smaków uplasował się w czołówce, więc musiałam zwiększyć zapas pigwowo - migdałowego masła. 




Receptura:

100 g miękkiego masła
100 g brązowego jasnego cukru pudru
2 jajka
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g pigwowo - migdałowego masła ( receptura tutaj )

Masło utrzyj z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Nadal ucierając dodawaj pozostałe składniki według podanej kolejności. Dokładnie za każdym razem wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanej masłem foremki o średnicy 20 cm (8 cali). Na dnie foremki warto ułożyć papier do pieczenia, wówczas łatwiej będzie można wyjąć placek. 
Formę z ciastem włóż do gorącego piekarnika na 45 - 55 minut.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.

Upieczone i wystudzone ciasto wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Miłego dnia :)

Agnieszka




5 komentarzy:

  1. Pigwowe? Brzmi wspaniale! Akurat mam sporo pigwy w zapasie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto, to masło bardzo intrygujące!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię pigwę, ale dotychczas zawsze w wersji wytrawnej próbowałam - do mięsa, w nalewce itp. w cieście też musi się dobrze sprawdzać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalewka pigwowa jest pyszna :) To ciasto robiłam już w różnych kombinacjach, ale pigwowa wersja okazała się super.
      Pozdrawiam
      Agnieszka

      Usuń
  4. Ciasto na pewno pyszne ale te zdjęcia! Niesamowicie klimatyczne, kojarzą mi się z wieczorami u babci spędzonymi z ciastem przy herbacie, połączonymi ze wspólnym oglądaniem rodzinnych zdjęć.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)