Przez kilka ostatnich dni zajmowałam się poszukiwaniem, zwożeniem do domu i przetwarzaniem najrozmaitszych gatunków dyń. Były ogromne białe - moje ulubione - Flat White Boer o ciemnym i słodkim miąższu, były tradycyjne pomarańczowe, niegdyś najpopularniejsze (a może jedyne na rynku?), zwane u nas w Poznańskiem "korbolami" i były też zielone Muscat de Provence. Różnorodność dyń oczarowuje, zachęca do próbowania i odkrywania drobnych różnic smakowych pomiędzy poszczególnymi gatunkami.
Dynia, jak wiadomo, ma swój charakterystyczny i nienarzucający się smak, jednak w obrębie każdego gatunku ma inną dominującą nutę. Czasami jest to słodycz, czasami wyczuwamy posmak lekko orzechowy, a innym razem melonowy. Te bardziej słodkie wspaniale nadają się do ciast, kompotów i konfitur, te o kremowym miąższu idealne będą do aksamitnych zup i koktajli.
Dynia, jak wiadomo, ma swój charakterystyczny i nienarzucający się smak, jednak w obrębie każdego gatunku ma inną dominującą nutę. Czasami jest to słodycz, czasami wyczuwamy posmak lekko orzechowy, a innym razem melonowy. Te bardziej słodkie wspaniale nadają się do ciast, kompotów i konfitur, te o kremowym miąższu idealne będą do aksamitnych zup i koktajli.
To, co cenię sobie w dyni, to jej unikalną umiejętność komponowania się z wieloma smakami nie przytłaczając ich, a jednocześnie wśród nich nie ginąc. To jest jej ogromna zaleta i warto ją wykorzystać w swoich kulinarnych eksperymentach.
Dzisiaj proponuję Dyniowo - Kokosowe Ciasto, do zrobienia którego wykorzystałam puree z mojej ulubionej białej dyni o ciemnym miąższu. Ciasto, w zależności od wnętrza gatunku użytego owocu, może być jaśniejsze lub bardziej pomarańczowe.
Dyniowo - kokosowe ciasto z kremem |
Dyniowo - kokosowe ciasto z kremem |
Receptura:
2 jajka rozmącone
1/2 szklanki cukru
1 szklanka dyniowego puree
1/3 szklanki śmietanki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W kolejności podanej powyżej dodaj do miski składniki i dokładnie wszystko zamieszaj za każdym razem po dodaniu kolejnego składnika. Do tego celu w zupełności wystarczy duża łyżka lub łopatka silikonowa do ciast. Przełóż ciasto do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Być może ciasto będzie potrzebowało kilku dodatkowych minut pieczenia więc warto sprawdzić zanim wyjmiesz na kratkę do studzenia.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.
KREM
100 g serka mascarpone lub podobnego
100 ml ubitej śmietany 30% - 36%
sok z 1/2 limonki
cukier puder do smaku
Wymieszaj wszystkie podane składniki i rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym cieście.
Do dekoracji użyłam wiórków kokosowych niesłodzonych i startej skórki z limonki.
Miłego podwieczorku :)
Agnieszka
Dyniowo - kokosowe ciasto z kremem |
Piękna ta dynia! I piękne ciasto;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakowało cudownie! *.*
No właśnie nie miałam pomysłu co zrobić z dyniowym puree :)...
OdpowiedzUsuń