poniedziałek, 2 listopada 2015

Dyniowo - kokosowe ciasto z kremem

Przez kilka ostatnich dni zajmowałam się poszukiwaniem, zwożeniem do domu i przetwarzaniem najrozmaitszych gatunków dyń. Były ogromne białe - moje ulubione - Flat White Boer o ciemnym i słodkim miąższu, były tradycyjne pomarańczowe, niegdyś najpopularniejsze (a może jedyne na rynku?), zwane u nas w Poznańskiem "korbolami" i  były też zielone Muscat de Provence. Różnorodność dyń oczarowuje, zachęca do próbowania i odkrywania drobnych różnic smakowych pomiędzy poszczególnymi gatunkami.
Dynia, jak wiadomo, ma swój charakterystyczny i nienarzucający się smak, jednak w obrębie każdego gatunku ma inną dominującą nutę. Czasami jest to słodycz, czasami wyczuwamy posmak lekko orzechowy, a innym razem melonowy. Te bardziej słodkie wspaniale nadają się do ciast, kompotów i konfitur, te o kremowym miąższu idealne będą do aksamitnych zup i koktajli.  

To, co cenię sobie w dyni, to jej unikalną umiejętność komponowania się z wieloma smakami nie przytłaczając ich, a jednocześnie wśród nich nie ginąc. To jest jej ogromna zaleta i warto ją wykorzystać w swoich kulinarnych eksperymentach.

Dzisiaj proponuję Dyniowo - Kokosowe Ciasto, do zrobienia którego wykorzystałam puree z mojej ulubionej białej dyni o ciemnym miąższu. Ciasto, w zależności od wnętrza gatunku użytego owocu, może być jaśniejsze lub bardziej pomarańczowe.

Dyniowo - kokosowe ciasto z kremem
Dyniowo - kokosowe ciasto z kremem

Receptura:

2 jajka rozmącone
1/2 szklanki cukru 
1 szklanka dyniowego puree
1/3 szklanki śmietanki 
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

W kolejności podanej powyżej dodaj do miski składniki i dokładnie wszystko zamieszaj za każdym razem po dodaniu kolejnego składnika. Do tego celu w zupełności wystarczy duża łyżka lub łopatka silikonowa do ciast. Przełóż ciasto do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Być może ciasto będzie potrzebowało kilku dodatkowych minut pieczenia więc warto sprawdzić zanim wyjmiesz na kratkę do studzenia.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.

KREM
100 g serka mascarpone lub podobnego
100 ml ubitej śmietany 30% - 36%
sok z 1/2 limonki
cukier puder do smaku

Wymieszaj wszystkie podane składniki i rozsmaruj na upieczonym i wystudzonym cieście.

Do dekoracji użyłam wiórków kokosowych niesłodzonych i startej skórki z limonki.

Miłego podwieczorku :)
Agnieszka


Dyniowo - kokosowe ciasto z kremem

3 komentarze:

  1. Piękna ta dynia! I piękne ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda ciasto! :)
    Z pewnością smakowało cudownie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie nie miałam pomysłu co zrobić z dyniowym puree :)...

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)