niedziela, 8 listopada 2015

Drożdżowe słodkie bułki z kruszonką

Ten tydzień był niesamowity. Przez kilka dni wszystko wokół tajemniczo spowijała gęsta mgła, która rozbudza wyobraźnię i przywodzi mi na myśl tę angielską, z powieści Agathy Chritie, jak w "Niespodziewanym gościu", który podczas mglistej i zimnej listopadowej nocy trafia do pewnego domu...  I myślę sobie, że nie ma to jak mglisty, listopadowy wieczór, gdy wszystko nagle spowalnia, na dworze ziąb, dzieci już w łóżkach, a ja na kanapie pod kocem, z kubkiem gorącej kawy lub herbaty i dobrą powieścią kryminalną.
Nie mogąc się oprzeć nastrojowej mlecznej aurze, spacerowałam z aparatem robiąc zdjęcia w każdej nadarzającej się wolnej chwili, których nie mam zbyt wiele - tym bardziej są cenne i warte zapamiętania.
Wczoraj, zgodnie z prognozami, przyszedł deszcz i zmył całą tę atmosferę tajemniczości i suspensu, a rankiem obudziłam się w zupełnie nowej rzeczywistości, gdzie przez okno wkradał się krystalicznie przejrzysty, słoneczny i rześki dzień.

   
W sobotę upiekłam na podwieczorek miękkie, puszyste, drożdżowe bułeczki z owsianą kruszonką, do których podałam konfiturę zrobioną z mrożonych truskawek i kremowy śmietankowy serek. Do pieczenia tych bułek zainspirowała mnie inicjatywa "Wypiekania na śniadanie ", a przepis pochodzi z Pracowni Wypieków. 
Wspólne pieczenie odbyło się we wspaniałym i licznym gronie:
Drożdżowe słodkie bułki z kruszonką
Drożdżowe słodkie bułki z kruszonką
Receptura:

600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
50 g niesolonego masła roztopionego
1 duże jajko
250 ml letniego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta cynamonu
szczypta soli

Do miski przesyp mąkę, a na samym środku zrób zagłębienie. Do tego zagłębienia pokrusz drożdże, następnie zasyp je cukrem i zalej połową letniego mleka. Wymieszaj teraz drożdże z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki, tak aby powstała konsystencja ciasta na racuchy, czyli nieco gęstsze niż na naleśniki. Przykryj całość lnianą ściereczką i odstaw na bok w ciepłe miejsce na około pół godziny. W tym czasie drożdże rozpoczną fermentację.
Później dodaj do misy resztę składników i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie. Odstaw przykryte lnianą ściereczką na 1 godzinę i 30 minut, lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Następnie uformuj z ciasta kulki o średnicy około 4 cm, ułóż na blaszce do pieczenia i ponownie odstaw przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. 
Pora przygotować kruszonkę.

KRUSZONKA
50 g miękkiego masła
50 g mąki
2 łyżki płatków owsianych
50 g drobnego cukru

Wszystkie składniki rozcieraj palcami w misce do momentu uzyskania kruszonki.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj mieszaniną z 1 rozmąconego jajka i 2 łyżek mleka, a następnie posyp na wierzchu przygotowaną kruszonką. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na 15 - 17 minut, lub do momentu, aż się ładnie zrumienią na złoto - brązowy kolor.
Temperatura pieczenia to 200*C.

Upieczone i wystudzone bułeczki można podać z różnymi dodatkami. U mnie dzisiaj z kremowym mascarpone i konfiturą truskawkową zrobioną jak w tym przepisie.
 
Przyjemnego podwieczorku :)
Agnieszka

Drożdżowe słodkie bułki z kruszonką

10 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia i super bułeczki, dziękuje za wspólne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanie to najwspanialsze śniadanie na świecie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bułeczki ii cudnie tu u Ciebie. Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne bułeczki! dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super bułeczki!!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia, pyszne bułeczki .... ja też uwielbiam mgłę:) ... pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)