Szczególnie warte polecenie są na późne weekendowe śniadanie do łóżka, jeśli masz ochotę rozpieścić siebie lub kogoś bliskiego.
Bananowe "pancakes" |
Bananowe "pancakes" |
Receptura:
7 - 8 sztuk
5 dojrzałych bananów
2 rozmącone jajka
3/4 szklanki mąki
olej do smażenia
Banany rozgnieć widelcem i przełóż do miski. dodaj rozmącone jajka i wymieszaj, a następnie przesyp mąkę i połącz wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju nakładaj porcje ciasta za pomocą łyżki do lodów. Smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj ciepłe :)
Ja tym razem do placuszków dodałam waniliowy krem i wiórki czekoladowe. Dodatki warto przygotować sobie dzień wcześniej i mieć w lodówce.
Sos waniliowy możesz łatwo przygotować gotując na wolnym ogniu 1 i 1/2
szklanki mleka, 3 łyżeczki cukru, nasiona z 1 laski wanilii, 1 łyżeczkę
mąki pszennej i 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej).
Bananowe "pancakes" |
Mmm. Apetycznie))
OdpowiedzUsuńpancakes bananowe są świetne na śniadanie! twoja wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńEch, gdyby mi ktoś usmażył takie na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńAleż one cudowne! I tylko trzy składniki, błyskawiczne wykonanie - dla mnie to idealny kandydat na sobotnie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwygladają przepysznie :) zazdroszczę takiego śniadanka :)
OdpowiedzUsuńMoże zrobię jutro? Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńaż chce się w nie wbić widelec i spróbować :)
OdpowiedzUsuńJak długo gotowac sos?;)))) az zgestnieje czy hmmmm popyrkoli ??
OdpowiedzUsuńNajlepszy moment, to krótko po zagotowaniu, gdy mąka nie jest już "surowa" a sos wyraźnie zgęstnieje - to proces identyczny do przygotowywania budyniu, tylko w rzadszej formie :) Pozdrawiam
UsuńAgnieszka