wtorek, 8 września 2015

Ciastka z wędzonym łososiem, kremowym serkiem i kaparami

Kilka dni temu nagle skończyło się lato.  Tak z dnia na dzień i bez zapowiedzi...
Gdy wyszłam z domu jak zazwyczaj rankiem po porannym prysznicu, z lekko jeszcze wilgotnymi włosami, z całą brutalnością uświadomiłam sobie, że nowy dzień to już jesień. Przyznam, że choć jesień, to moja ulubiona pora roku, radość uleciała, gdy wieczorem pociągając nosem, siedziałam na kanapie pod kocem popijając gorącą herbatę z sokiem z kwiatów czarnego bzu i zastanawiałam się, czy już powoli wyciągać z szafy czapkę i szalik... 
Podobno w górach spadł pierwszy śnieg? 

Tymczasem, w kwestii kulinarnej, testujemy ciastka z łososiem, kremowym serkiem i kaparami. Ciasto ptysiowe daję wiele możliwości i warto z nich skorzystać. Polecam :)

Ciastka z wędzonym łososiem, serkiem i kaparami
Popularne ptysie są, podobnie jak sałatka, pizza czy zupa bardzo podatne na modyfikacje smakowe i eksperymenty kulinarne - możesz dodać dowolne składniki  i stworzyć coś prostego, pysznego, a zarazem zaskakującego, nowego i za każdym razem innego. Ptysie z bitą śmietaną, kremem i owocami -  uwielbiam, ale dzisiaj ptysie z łososiem i kremowym serkiem z kaparami. Idealne jako starter lub przekąska na przyjęcie i wspaniale się prezentuje.

Receptura:

CIASTO
50 g masła
250 ml wody
200 g mąki pszennej
5 jajek
spora szczypta soli


W rondlu zagotuj wodę z masłem. Następnie zdejmij z ognia, wsyp mąkę energicznie mieszaj, aż wszystko połączy się w gęstą masę. Odstaw do wystudzenia. 
Gdy ciasto będzie zimne możesz zacząć dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. W międzyczasie też nie zapomnij o dodaniu soli. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę za pomocą szprycki, rękawa cukierniczego lub dwóch łyżek. Ciastka powinny mieć formę kopczyków o średnicy około 4 -5 cm.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut.
Temperatura pieczenia to 200*C / 390*F.

NAPEŁNIENIE
300 g kremowego twarożku 
4 - 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki kaparów
150 g wędzonego łososia (np. brzuszki, dzwonka)
sól i pieprz do smaku

Twarożek zmiksuj ze śmietaną, dodaj podzielonego na małe kawałki łososia oraz kapary (trochę zostaw do dekoracji). Na końcu całość dopraw solą i pieprzem. Napełnij wystudzone i przekrojone ciastka. Serwuj na zimno.

Miłego dnia :)

Ciastka z wędzonym łososiem, serkiem i kaparami

2 komentarze:

  1. nigdy nie jadałam jeszcze ptysi na słono - te wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)