wtorek, 22 września 2015

Brownie z kremem jeżynowym

Bladym świtem wstaję i podziwiam jesienny wschód słońca. Poranki są już znacznie chłodniejsze choć niewątpliwie piękne i warte zachwytu. Mimo to jedyne czego pragnę, to wrócić do ciepłego jeszcze łóżka i wtulić się w miękką pościel. Jesień to moja ulubiona pora roku. Kocham przemianę zielonego w rdzawe, kocham szelest różnobarwnych liści pod stopami, kocham ciężkie stalowe chmury, i mgłę i deszcz kocham. Kocham jesień za tajemniczość, za kapryśność, i zmienność też. Kocham jesienią smak czekolady, który jest zupełnie inny niż wiosną, latem, czy zimą. Lubię gdy jesień ma smak czekolady.

Brownie w długie jesienne wieczory wpisuje się idealnie. Postanowiłam zrobić tym razem na mące owsianej (pyszne!) i dodałam - może już ostatnie w tym roku - jeżyny. Warto spróbować i warto wracać do tego przepisu. Polecam i życzę pysznych jesiennych podwieczorków.

Brownie z kremem jeżynowym
Brownie z kremem jeżynowym
Brownie z kremem jeżynowym

Receptura:
okrągła forma o średnicy 20 cm

BROWNIE OWSIANE
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
150 g masła
1 łyżka kakao ciemnego niesłodzonego
4 jajka
180 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
160 g mąki owsianej (zmielonych bardzo drobno płatków owsianych)

Czekoladę i masło rozpuść w mikrofali, w rondelku lub kąpieli wodnej. Dodaj następnie kakao i cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia. Teraz można dodać pozostałe składniki: wbij jajka i dokładnie połącz z masą czekoladową, wlej ekstrakt waniliowy, a na samym końcu wsyp mąkę. Wszystko można bez problemu wymieszać za pomocą dużej łyżki. Przełóż ciasto do okrągłej foremki i wstaw do gorącego piekarnika na 35 minut.
Temperatura pieczenia to 175*C / 345*F.

Najlepsze następnego dnia ;)

KREM JEŻYNOWY
250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
100 g miękkiego masła
ok 5 łyżek konfitury jeżynowej 

Mascarpone rozetrzyj z miękkim masłem po czym dodawaj po łyżce konfiturę. Wymieszaj do połączenia się składników i wstaw do lodówki żeby nieco stężało. Po około godzinie można krem nałożyć na upieczone Brownie i przybrać świeżymi owocami i miętą.

DEKORACJA
garść świeżych jeżyn 
kilka świeżych listków mięty

Przyjemnego podwieczorku :)

Brownie z kremem jeżynowym

6 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto ,też kocham jesień ,u mnie jednak przychodzi w połowie grudnia...

    OdpowiedzUsuń
  2. brownie lubię, ale zależy z jakiego przepisu. Chętnie spróbuję Twój przepis.
    i świetny patent na krem, mam od groma jeżyn!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto to pyszne ciasto;))
    ps. Ja też uwielbiam jesień;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, mascarpone i jeżyny! Jestem kupiona :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie brownie teraz poproszę do kawy, właśnie jestem na czekoladowym głodzie :( pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)