wtorek, 18 sierpnia 2015

Sernik straciatella z kompotem winno - truskawkowym

Sernik pieczony z kawałkami czekolady i kompotem z truskawek na bazie czerwonego wina brzmi dość ekstrawagancko, a do tego jest to pyszne połączenie na specjalne okazje. Serniki to desery, które zawsze są mile widziane podczas uroczystych podwieczorków, chociaż ja i w dni powszednie pożądam ich bez względu na rodzaj. Dlatego bardzo często pojawiają się nie tylko na naszym stole, ale również w Rustykalnej Kuchni dzielę się z wami moimi pomysłami na ten ponadczasowy i niezwykle popularny smakołyk. Mam nadzieję, że wam również spodoba się ta dzisiejsza kombinacja smaków.

Sernik straciatella z kompotem winno - truskawkowym
Sernik straciatella z kompotem winno - truskawkowym
Sernik straciatella z kompotem winno - truskawkowym

Receptura:

CIASTO
250 g ciastek pokruszonych (ja tym razem zrobiłam 180 g oreo i 70 g biszkopcików)
1 łyżka ciemnego kakao niesłodzonego
125 g masła stopionego

Ciastka najlepiej zetrzeć na tarce lub za pomocą robota kuchennego rozdrobnić. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na chwilę do lodówki - wtedy łatwiej będzie uformować spód i boki w tortownicy.  Ta porcja zarówno ciasta jak i masy serowej idealnie nadaje się do okrągłej formy do pieczenia tortów o średnicy 21 cm. Przygotowane okruchy wsyp do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie przyciśnij do dna i brzegów na wysokość około 4 cm. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

MASA SEROWA
500 g kremowego sera (na sernik)
3 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru pudru
100 g masła roztopionego i wystudzonego
2 łyżki mąki pszennej
wanilia (mogą być nasiona lub ekstrakt)
100 g posiekanej mlecznej lub półsłodkiej czekolady dobrej jakości

Wszystkie składniki przełóż do miski i na średnich obrotach miksera dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Przez pierwsze półtorej godziny piecz w temperaturze 155*C / 310*F.
Kolejne 30 minut piecz w temperaturze 125*C / 255*F.
Sernik pozostaw w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki i podawaj schłodzony. 
Pyszny jest sam w sobie, ale dzisiaj proponuję dodatkiem kompotu truskawkowego na bazie czerwonego wina.

KOMPOT
1 kg świeżych truskawek
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
około 2 - 3 łyżki brązowego cukru jasnego

Truskawki oczyść z szypułek i umyj. Następnie przełóż do garnka i zasyp cukrem. Po około 10 minutach zalej winem i gotuj na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści a płyn nieco zgęstnieje.

Przyjemnego podwieczorku :)


Sernik straciatella z kompotem winno - truskawkowym

3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się te połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny jest ten sernik! :)
    Bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza na tak ślicznych zdjęciach! *.*

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)