poniedziałek, 8 czerwca 2015

Truskawkowy "pie"

Dzisiaj coś pysznego dla miłośników truskawek. Ciasto jest niezwykle efektowne i smaczne. Nie wyobrażam sobie lata bez tego deseru wypełnionego po brzegi owocami - delikatna skorupa z kruchego ciasta skrywająca niesamowicie soczyste nadzienie ze świeżych truskawek, które z łyżką bitej śmietany, sosu waniliowego lub lodów jest absolutnie fantastyczne.
Uwielbiam wszelkie ciasta typu "pie" i jestem ich wielką fanką. Zachwycają mnie swoją prostotą, rustykalną formą i jednocześnie bogatym wnętrzem ;) Ich zaletą jest to, że maksymalnie wypełnione są farszem, a dzięki temu intensywne w smaku. Polecam gorąco.

Truskawkowy "pie"
Truskawkowy "pie"

Receptura:
8 porcji

CIASTO
370 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 rozmącone jajko
ok 1/2 szklanki zimnej wody

plus 1 małe rozmącone jajko do glazurowania

Mąkę z masłem posiekaj, a gdy powstaną grudki dodaj resztę składników. Zagnieć szybko zwarte ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części: 3/4 na spód i boki, a 1/4 na wierzch.Większą porcję rozwałkuj cienko na około pół cm - tak, by pokryła spód i brzeg formy o średnicy 23 - 25 cm. Wyłóż do środka nadzienie truskawkowe i przytnij ciasto równo. Następnie mniejszą porcję ciasta rozwałkuj na okrąg o wielkości trochę większej niż średnica formy. Wytnij paski i ułóż z nich kratkę na wierzchu.

NADZIENIE
1 kg świeżych truskawek (oczyszczone i pokrojone na ćwiartki)
3/4 szklanki brązowego cukru pudru
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce i nadzienie gotowe.
Ja zawsze rezygnuję z dodania ekstraktu waniliowego, jeśli do deseru używam cukru aromatyzowanego wanilią. Żeby zrobić taki domowy cukier waniliowy umieszczam w słoju z cukrem pudrem laski wanilii i szczelnie zamykam. Natomiast ekstrakt dodaj w przypadku zastosowania zwykłego cukru.

Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.Temperatura pieczenia to 220*C / 425*F.
 
Przyjemnego podwieczorku :)

Truskawkowy "pie"


11 komentarzy:

  1. musi być fantastyczny :) ja również uwielbiam tego typu ciasta- zawsze wychodzą ... i każdemu dobrze wchodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) świetny przepis na sezon świeżych truskawek, chyba spróbuję dzisiaj swoich sił w kuchni :P
    Przy okazji zapraszam do mnie ;)
    bb-goja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie, uwielbiam takie ciasta, bo i świetnie smakują i prezentują się fantastycznie; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, dostojny ten ''paj''. Wygląda wykwintnie. A to nadzienie!!!! Zatopić zęby w nim chcę ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. Popełniłam, bardzo dobre, chociaż trzeba uważać na słodycz, przy słodzeniu brać poprawkę na to jak słodkie są truskawki.
    Nie wiem jak to się stało, ale wyszło mi dużo ciasta i spód był trochę za gruby. Co prawda, dzięki temu kawałki ciasta dobrze się trzymały, ale spód był miejscami trochę zakalcowaty.

    A wyglądało tak:
    https://lh3.googleusercontent.com/-US4Mzsrkid8/VXyP4k17MGI/AAAAAAAAUsc/C5FHPFL7few/s512/Clipboard.jpg

    W każdym razie polecam, szczególnie na piknik nad rzeką w białych sukienkach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ono pięęęękneee!!! spróbuję zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia! Zapraszam do mnie ;)
    http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. czy można użyć innych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Idealne 'Pie' to również rabarbar i truskawka, mieszane owoce leśne lub drylowane wiśnie, brzoskwinie, czy morele ale wówczas proporcje i skład receptury mogą się nieco różnić, a w przypadku jabłek różni się również sposób przygotowania. Do tego przepisu oprócz truskawek polecam mieszane owoce jagodowe i wiśnie :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)