środa, 13 maja 2015

Rogaliki drożdżowe z domową konfiturą z rabarbaru i czarnej porzeczki

Pierwsze ciasto jakie w swoim życiu upiekłam samodzielnie, to było najprostsze drożdżowe z owocami i kruszonką. Korzystałam wtedy z kartki bardzo skrupulatnie odmierzając składniki. Dzisiaj pieczenie traktuję zdecydowanie bardziej intuicyjnie. Uwielbiam zapach drożdżowego rozchodzący się z kuchni po całym domu i nigdy nie wystarcza mi cierpliwości, by doczekać momentu aż zupełnie ostygnie. Wypieczone, puszyste i pachnące rogaliki z konfiturą, jeszcze nie do końca wystudzone ze szklanką mleka na późne śniadanie lub filiżanką kawy na podwieczorek są proste i zarazem wspaniałe. Uwielbiam wszystkie wypieki z drożdżowym ciastem w roli głównej od placków z kruszonką począwszy, poprzez chałki, drożdżówki, rogaliki, strucle, a na chlebie, bułkach i pizzy skończywszy. Te rogaliki lubi cała rodzina i pomimo, że za każdym razem robię szesnaście sztuk, to zawsze okazuje się, że mogłoby być więcej.

Rogaliki drożdżowe z domową konfiturą
Rogaliki drożdżowe z domową konfiturą

Receptura:

CIASTO
500 g maki pszennej
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
100 g masła
2 duże jajka
szczypta soli

Mąkę przesyp do miski. Na środku zrób dołek i pokrusz do niego drożdże, zasyp połową podanego cukru i zalej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Delikatnie wymieszaj drożdże, mleko i cukier z odrobiną mąki. Przykryj całość czystą lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
Gdy wyraźnie zwiększy swoją objętość dodaj do miski resztę mleka, cukru oraz jajka oraz roztopione i schłodzone masło. Za pomocą miksera z końcówką do zagniatania wyrabiaj ciasto przez około 3 minuty aż będzie lśniące, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Ponownie przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią żeby odpowietrzyć i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj w okrągły placek o grubości maksymalnie do 1 cm. Pokrój na ósemki. W najszerszej części umieść pośrodku łyżeczkę konfitury i zawijaj w kierunku wąskiego końca. Następnie boki uformuj lekko do środka, tak by powstał rogalik. Podobnie postępuj w przypadku drugiej części ciasta. Powstanie w ten sposób szesnaście rogalików. Ułóż każdy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 3 cm, jeden od drugiego. Piecz przez 15 - 20 minut w temperaturze 180*C / 355*F  do momentu aż się ładnie zrumienią. Podawaj po wystudzeniu. Ładnie wyglądają przyprószone cukrem pudrem.

KONFITURA
1 szklanka owoców czarnej porzeczki (u mnie mrożone)
1 szklanka pokrojonego rabarbaru świeżego
cukier brązowy do smaku (około 1 szklanka)

Owoce przełóż do rondla zasyp cukrem i odstaw na 10 minut. później podgrzewaj aż powstanie gęsta konfitura. Mieszaj aby się nie przypaliło. Odstaw do wystudzenia zanim wyłożysz na ciasto drożdżowe. Ta konfitura pysznie też smakuje z pieczywem śniadaniowym i tostami francuskimi oraz lodami i innymi deserami na zimno. 

Po przepis na tosty zapraszam TUTAJ.

Przyjemnego podwieczorku :)

Rogaliki drożdżowe z domową konfiturą


2 komentarze:

  1. Hello Agnes ... I've been meaning to make contact with you ... "Life & Work" just seem to get in the way ... have loved your last posts ... I drool over everyone! of them ... however you will have to come to Australia to make the Croissants for me :-) xxx Simone ... Oh! by the way I have mentioned your blog in my last post ... hope you don't mind? ... Bye for now Simone

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)