poniedziałek, 16 marca 2015

Tarta z łososiem i szpinakiem


Tarta z łososiem i szpinakiem
Tarta z łososiem i szpinakiem

Receptura:
3 - 4 porcje

400 g świeżych liści młodego szpinaku
1 duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
150 g wędzonego łososia
300 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
150 g serka śmietankowego (na sernik)
150 g sera koziego Sainte-Maure
3 łyżki kaparów 
kilka pomidorków koktajlowych
250 g ciasta francuskiego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Podsmażaj do momentu aż zmiękną. Odstaw do wystudzenia. W misce wymieszaj podzielonego na mniejsze kawałki łososia, kapary, rozmącone jajka i kwaśną śmietanę wymieszaną z serkiem śmietankowym. Na koniec dodaj podsmażony z cebulką szpinak i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie przytnij na kształt formy, którą wcześniej natłuść. Wyłóż na ciasto masę i wyrównaj powierzchnię. Kozi Sainte-Maure pokrój w plasterki i ułóż na masie. Pomiędzy krążkami sera koziego ułóż kilka pomidorków koktajlowych.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 200*C / 390*F  przez około 25 minut.

Pysznie smakuje z dodatkiem sosu z kwaśnej śmietany lub jogurtu (plus sól i pieprz do smaku) z dodatkiem koperku albo szczypiorku.

Smacznego :)

Tarta z łososiem i szpinakiem

3 komentarze:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)