wtorek, 24 lutego 2015

Czekoladowy biszkopt z czekoladową bitą śmietaną

Biszkopt z bitą śmietaną to klasyk. Przez całe dzieciństwo myślałam, że pieczenie biszkoptów, to rzecz, która nigdy nie stanie się moim udziałem w życiu dorosłym. Pomagałam, oczywiście, mamie przygotowywać biszkopty na różne okazje rodzinne, ale panowało ongiś głębokie przekonanie, że pianę z białek i żółtek należy ręcznie ubijać za pomocą trzepaczki, oczywiście, i nad parą wodną. W związku z tym było to bardzo pracochłonne i wymagało cierpliwości oraz wprawy. Byłam prawie pewna wtedy, że takie przygotowanie ciasta biszkoptowego trwa cały dzień - to były te chwile, gdy każda minuta zdaje się wiecznością. Dzisiaj zrobienie ciasta biszkoptowego nie zajmuje mi więcej niż 10 minut pracy plus czas pieczenia, okazało się też, że technika wykonania wcale nie musi być tak skomplikowana. Biszkopt pojawia się więc u nas na podwieczorek, nie tylko w wersji z bitą śmietaną i owocami, ale również w wersji potrójnie czekoladowej. Dzisiaj właśnie taki deser - zapraszam serdecznie.

Czekoladowy biszkopt z czekoladową bitą śmietaną

Receptura:
forma prostokątna 25x35

BISZKOPT
8 jajek (białka i żółtka osobno)
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 szklanki cukru
 2 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao

Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka i delikatnie zamieszaj łyżką, aby białka nie straciły puszystości. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą i dodaj teraz do ubitych białek - mieszaj ostrożnie, ale dokładnie. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 - 40 minut. Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.
Upieczony biszkopt najpierw wystudź, a następnie przetnij wzdłuż na dwie równej grubości części, które przełóż czekoladową bitą śmietaną. Na wierzchu rozsmaruj czekoladową masę i całość wstaw do lodówki na 2 - 3 godziny.

BITA ŚMIETANA
1 litr śmietanki (minimum 30%)
cukru drobnego do smaku (u mnie 4 łyżeczki)
50 g proszku do przygotowania gorącej czekolady (2 opakowania)
opcjonalnie zagęstnik do śmietany w proporcjach podanych na opakowaniu

Śmietankę ubij na sztywno dodając czekoladę w proszku i cukier do smaku. Możesz też pod koniec ubijania dodać zagęstnik do śmietany - ja tym razem zrezygnowałam, ponieważ jest dość chłodno, a śmietana ubiła się bardzo dobrze. O zagęstniku warto pamiętać w upalne dni i jeśli ciasto ma być poza lodówką przez dłuższy czas, czyli na przykład podczas uroczystości rodzinnej.

CZEKOLADOWY WIERZCH
200 g gorzkiej czekolady (60 - 70%)
200 g masła niesolonego
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

Masło i czekoladę rozpuść i odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywno. Żółtka dodaj do wystudzonej czekolady i masła, wymieszaj dokładnie, dodaj również ubite na sztywno białka - delikatnie ale dokładnie wymieszaj.
UWAGA! Jeżeli zauważysz, że masa czekoladowa nie jest jednolita i wygląda jakby zaczęła się ważyć, to możesz szybciej mieszać lub odrobinę podgrzać masę i zamieszać.

Dla urozmaicenia dodałam na każdy kawałek ciasta szczyptę kryształków brązowego cukru.

Miłego podwieczorku :)

Czekoladowy biszkopt z czekoladową bitą śmietaną

6 komentarzy:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)