Ryż na mleku z cynamonem, masłem i cukrem, to jedna z najsmaczniejszych i najwcześniejszych potraw z dzieciństwa jakie pamiętam. Pamiętam jeszcze to, że mogłam jeść na okrągło. Moja mama miała niezawodny patent na ryż, a mianowicie: gazetę, pierzynę i cierpliwość. Ja mam nieco szybszy sposób i zapewniam, że niemniej smaczny. Ryż jest bardzo kremowy, waniliowy i w sam raz słodki. Domowa konfitura przełamuje nieco monotonny smak ryżu, nadając mu odrobinę kwaskowej owocowej wyrazistości. Polecam nie tylko na deser, a recepturę na zimową konfiturę z mrożonych owoców znajdziesz TU.
Ryż na mleku z malinami |
Receptura:
4 porcje
3/4 szklanki ryżu arborio
3 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 laska wanilii
konfitura domowa
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i nożem zdejmij nasiona. Do rondla wlej mleko, dodaj ryż, sól, nasiona wanilii, a także całą laskę bez nasion, którą należy wyjąć pod sam koniec gotowania. Zagotuj i zmniejsz ogień. Teraz gotuj około pół godziny. Cukier dodaj na 10 minut przed końcem gotowania, mieszaj często, aby się nie przypaliło. W razie potrzeby można gotować nieco dłużej, choć w moim przypadku zawsze pół godziny było w sam raz.
Taki deser z dodatkiem domowej konfitury można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pysznego podwieczorku :)
Ryż na mleku z malinami |
Smak dzieciństwa, jak uroczo wygląda!
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa. Ja najczęściej jadłam z jabłkami i cynamonem, uwielbiam ryż w takiej postaci: )
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRany, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńTo może też być bardzo przyjemna kolacja :)
OdpowiedzUsuńMoja mama też chowała ryż (i kasze) w gazety i pod kołdrę :)