Koniec roku i początek nowego... nie było bilansu zysków i strat, nie było postanowień, listy do realizacji, to był przede wszystkim czas dla rodziny, bliższych i dalszych krewnych, niezliczone ilości godzin spędzone na rozmowach i wspólnych posiłkach. Był to też czas wytężonej 'pracy', która jest moją wielką pasją. Tym razem godziny spędzone nad szkicownikiem z ołówkiem w ręku przyniosą dodatkową radość, ponieważ moje rysunki będą licytowane na niedzielnej aukcji charytatywnej. To moja 'cegiełka'. A w Rustykalnej Kuchni, po świątecznej przerwie, powraca apetyt i chęć na coś pysznego. Dzisiaj receptura na deser czekoladowy, kremowy, delikatny i w sam raz do serwowania w małych filiżankach.
500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
30 g cukru brązowego (Dry Demerara)
40 g mąki kukurydzianej (skrobi)
20 g masła niesolonego
1 łyżka rumu (można pominąć)
Czekoladowy deser |
Czekoladowy deser |
Receptura:
4 porcje
4 porcje
500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
30 g cukru brązowego (Dry Demerara)
40 g mąki kukurydzianej (skrobi)
20 g masła niesolonego
1 łyżka rumu (można pominąć)
Około 3/4 szklanki mleka wymieszaj ze skrobią kukurydzianą. Resztę mleka podgrzej w rondelku, dodaj posiekaną czekoladę i cukier - mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Gdy płyn zacznie wrzeć dodaj rozmieszaną w mleku skrobię kukurydzianą i mieszaj, aby nie powstały grudki, aż krem zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia i dodaj rum oraz masło. Zmiksuj i przełóż do filiżanek. Pozostaw do wystudzenia.
DODATKOWO
3/4 szklanki śmietany kremówki
1 czubata łyżeczka cukru pudru
starta czekolada gorzka - około 4 łyżeczki
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i udekoruj krem czekoladowy. Całość posyp startą czekoladą. Do momentu serwowania przechowuj w lodówce. Wyjmij na 15 minut przed planowanym podwieczorkiem.
Czekoladowy deser |
Bałam się tu zajrzeć po samym tytule :) i miałam rację! teraz tylko ślinka leci!
OdpowiedzUsuńWow, to wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńCudowny deser!
Cudowny deser! Na szczęście mam w lodówce mus czekoladowy ;))
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w nowym roku :))
Przepadłam za konsystencją tego cuda!
OdpowiedzUsuńBaaardzo go lubię;)))
OdpowiedzUsuńMmm, obłędnie pyszny :)
OdpowiedzUsuńI pięknie podany :)
kocham czekoladowe desery!
OdpowiedzUsuńMożna użyć mąki ziemniaczanej? Bo mam zagraniczną mąkę kukurydzianą ale to chyba nie to samo co skrobia...?
OdpowiedzUsuńW Polsce mąka kukurydziana jest żółta, natomiast skrobia (jak każda skrobia) jest biała. Jeżeli więc produkt, który posiadasz jest biały, to będzie dobrze. Natomiast bez problemu możesz użyć skrobi ziemniaczanej i efekt końcowy będzie podobny :) Pozdrawiam
UsuńDziękuje za odpowiedź. Jeszcze dziś wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńTo bogate deser z czekoladą , które kocham ! idealne do robienia w zimie !
OdpowiedzUsuńpozdrowienia