środa, 7 stycznia 2015

Czekoladowy deser

Koniec roku i początek nowego... nie było bilansu zysków i strat, nie było postanowień, listy do realizacji, to był przede wszystkim czas dla rodziny, bliższych i dalszych krewnych, niezliczone ilości godzin spędzone na rozmowach i wspólnych posiłkach. Był to też czas wytężonej 'pracy', która jest moją wielką pasją. Tym razem godziny spędzone nad szkicownikiem z ołówkiem w ręku przyniosą dodatkową radość, ponieważ moje rysunki będą licytowane na niedzielnej aukcji charytatywnej. To moja 'cegiełka'. A w Rustykalnej Kuchni, po świątecznej przerwie, powraca apetyt i chęć na coś pysznego. Dzisiaj receptura na deser czekoladowy, kremowy, delikatny i w sam raz do serwowania w małych filiżankach.

Czekoladowy deser
Czekoladowy deser

Receptura:
4 porcje

500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
30 g cukru brązowego (Dry Demerara)
40 g mąki kukurydzianej (skrobi)
20 g masła niesolonego
1 łyżka rumu (można pominąć)

Około 3/4 szklanki mleka wymieszaj ze skrobią kukurydzianą. Resztę mleka podgrzej w rondelku, dodaj posiekaną czekoladę i cukier - mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Gdy płyn zacznie wrzeć dodaj rozmieszaną w mleku skrobię kukurydzianą i mieszaj, aby nie powstały grudki, aż krem zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia i dodaj rum oraz masło. Zmiksuj i przełóż do filiżanek. Pozostaw do wystudzenia. 

DODATKOWO
3/4 szklanki śmietany kremówki
1 czubata łyżeczka cukru pudru
starta czekolada gorzka - około 4 łyżeczki

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i udekoruj krem czekoladowy. Całość posyp startą czekoladą. Do momentu serwowania przechowuj w lodówce. Wyjmij na 15 minut przed planowanym podwieczorkiem.

Czekoladowy deser

11 komentarzy:

  1. Bałam się tu zajrzeć po samym tytule :) i miałam rację! teraz tylko ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to wygląda obłędnie! :)
    Cudowny deser!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny deser! Na szczęście mam w lodówce mus czekoladowy ;))
    Wszystkiego dobrego w nowym roku :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadłam za konsystencją tego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, obłędnie pyszny :)
    I pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można użyć mąki ziemniaczanej? Bo mam zagraniczną mąkę kukurydzianą ale to chyba nie to samo co skrobia...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce mąka kukurydziana jest żółta, natomiast skrobia (jak każda skrobia) jest biała. Jeżeli więc produkt, który posiadasz jest biały, to będzie dobrze. Natomiast bez problemu możesz użyć skrobi ziemniaczanej i efekt końcowy będzie podobny :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Dziękuje za odpowiedź. Jeszcze dziś wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To bogate deser z czekoladą , które kocham ! idealne do robienia w zimie !
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)