Odkąd cacahuatl (jęz. nāhuatlàtōlli) dzięki Kolumbowi poznano w Europie minęło ponad pięćset lat, a mimo to sława jego nie słabnie, a miliony fanów na całym świecie rozkoszują się tym cudownym smakiem każdego dnia, bez cienia znudzenia. Ja jestem również miłośnikiem kakao i wszystkiego, co z jego udziałem mogę zrobić - od parującego płynu z dodatkiem mleka, cukru i wanilii, poprzez słoik pysznego kremu z orzechami, a na mocno czekoladowym cieście skończywszy. Nie sposób oprzeć się pokusie i nawet nie zamierzam. Mam nadzieję, że wystarczy mi życia na zrealizowanie wszystkich moich czekoladowych pomysłów, których uzbierała się już pokaźna sterta. Dzisiaj, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku ciasto z mąką owsianą. W smaku intensywne, w konsystencji gęste, czyli podobne do brownie. Mąka owsiana pozwala mi "przemycić" dodatkowe wartościowe składniki odżywcze tam, gdzie - moje stroniące od owsianki pociechy - zupełnie się nie spodziewają, a ja, bez wyrzutów sumienia mogę sięgnąć po drugi kawałek ;)
Czekoladowe ciasto owsiane |
Czekoladowe ciasto owsiane |
Receptura:
6 - 8 porcji
120 g masła
150 g gorzkiej czekolady (60 - 70%)
30 g kakao ciemnego
3 jajka
180 g drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
140 g mąki owsianej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę i masło rozpuść. Możesz to zrobić w rondelku na małym ogniu stale mieszając lub w mikrofali (ok 2 minuty), albo też w misce nad parą wodną. Do rozpuszczonych i wystudzonych nieco składników dodaj resztę według podanej kolejności, za każdym razem mieszając, czyli kakao - zamieszać, jajka - zamieszać, itd, aż do wyczerpania składników. Do mieszania w zupełności wystarczy łyżka.
Przygotowane ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
Temperatura pieczenia to 175*C / 345*F.Miłego dnia :)
Czekoladowe ciasto owsiane |
obłędnie czekoladowe!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosło!!
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia :)
Could I use a food processor and whole oats to make the flour?
OdpowiedzUsuńYes, of course :) If You don't have an oat flour, You can use a food processor and oatmeal, to make the flour :) Hugs
UsuńBombowe, a ja uwielbiam owsiane wypieki i na pewno wypróbuję Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńDoskonałe ciasto!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :-)