Buraki od wieków są cenione za swoje szerokie lecznicze zastosowanie i warto zadbać o ich obecność w naszym jadłospisie. Wzmacniają odporność, spowalniają proces starzenia, mają właściwości przeciwnowotworowe, wspomagają układ krążenia i są bogatym źródłem kwasu foliowego. Dobrze jest więc mieć buraka w swojej spiżarni i umieć z niego przygotować wiele różnych potraw. Dzisiaj zapraszam na zupę - krem z buraków i jabłek.
Zupa - krem z buraków i jabłek |
Zupa - krem, to bardzo efektowna potrawa, a doznania wzrokowe przy stole
są niemniej ważne, jak smak i zapach, dlatego warto każde danie i deser
dopieścić również w tym aspekcie. Krem z buraków i jabłek, bez zakwasu
buraczanego, pozwoli zaoszczędzić czas, a
jednocześnie będzie pysznym i pięknym wstępem do świątecznego obiadu.
Receptura:
1 kg buraków
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/2 korzenia małego selera
80 g masła
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 winne jabłka
6 łyżek kwaśnej śmietany
ocet jabłkowy i cukier
sól i pieprz
natka pietruszki
Cebulę obraną, pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle, dodaj obrany czosnek i warzywa również pokrojone w kostkę, a jabłko w plasterki (bez skórki i gniazd nasiennych). Po chwili zalej wodą tak, aby przykryć wszystko. Gotuj do miękkości, dopraw octem jabłkowym i cukrem dla równowagi smaku, a także solą i pieprzem. Z pomocą blendera zmiksuj zupę na krem. Każdą porcję na talerzu udekoruj łyżką kwaśnej śmietany, posiekaną natką pietruszki i plasterkiem jabłka.
Smacznego :)
Krem z buraków i jabłek |
Krem z buraków i jabłek |
genialny krem, moje smaki, musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty więc nawet taki antytalent do gotowania jak ja powinien sobie z tym poradzić:) uwielbiam buraki i na pewno skorzystam z przepisu. Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ach pyszny ten krem, muszę w końcu zrobić! Wesołych Świat!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę z buraków , jestpiękny i lśniący kolor .
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku !