Weekendy przedświąteczne tradycyjnie schodzą na przygotowaniu wspólnie z dziećmi choinkowych ozdób. Co roku nasza kolekcja 'handmade' rozrasta się, ale są też takie dekoracje, które znikają z choinki bezpowrotnie. Takim właśnie pomysłem na upiększenie świerku są na przykład rajskie jabłuszka, orzechy, karmelki i witrażowe ciasteczka. Wspaniale ozdabiają, smakują, a w dodatku dają tyle frajdy, że sama poczułam się jak małe dziecko. To jest właśnie magia świąt.
W tym roku zrobiliśmy nie tylko owocowe witraże, ale również po raz pierwszy miętowe, piękne błękitno - zielone oczka.
W tym roku zrobiliśmy nie tylko owocowe witraże, ale również po raz pierwszy miętowe, piękne błękitno - zielone oczka.
Witrażowe pierniczki |
Witrażowe pierniczki |
Receptura:
ok 45 sztuk
1 jajko duże
100 g cukru brązowego
150 g marmolady lub powideł
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki przypraw korzennych
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
około 1 łyżki wody
Jajko utrzyj z cukrem, dodaj marmoladę (lub powidła), a następnie mąki, sodę, przyprawy, kakao oraz wodę i zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto na około 5 mm grubości i wykrawaj gwiazdki foremką lub inne kształty. W środku wytnij okrągły otwór - miejsce na cukierkowe okruchy.
DODATKOWO
200 g twardych cukierków (landrynek)
Landrynki rozdrobnij - najlepiej w woreczku za pomocą młotka :)
Wykrojone ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, otwory w środku napełnij cukierkowymi okruchami i wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*C.Przyjemnego pieczenia i miłej zabawy :)
Magia i czary mary. Piękne:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie! :-)))
OdpowiedzUsuńSuper! Robię jutro :))) będą na choinkę :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają;)) Ja niedawno robiłam zwykłe kruche witrażyki, ale piernikowe brzmią jeszcze fajniej;))
OdpowiedzUsuń