sobota, 13 grudnia 2014

Witrażowe pierniczki

Weekendy przedświąteczne tradycyjnie schodzą na przygotowaniu wspólnie z dziećmi choinkowych ozdób. Co roku nasza kolekcja 'handmade' rozrasta się, ale są też takie dekoracje, które znikają z choinki bezpowrotnie. Takim właśnie pomysłem na upiększenie świerku są na przykład rajskie jabłuszka, orzechy, karmelki i witrażowe ciasteczka. Wspaniale ozdabiają, smakują, a w dodatku dają tyle frajdy, że sama poczułam się jak małe dziecko. To jest właśnie magia świąt.
W tym roku zrobiliśmy nie tylko owocowe witraże, ale również po raz pierwszy miętowe, piękne błękitno - zielone oczka.

Witrażowe pierniczki
Witrażowe pierniczki

Receptura:
ok 45 sztuk

1 jajko duże
100 g cukru brązowego
150 g marmolady lub powideł
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki przypraw korzennych
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
około 1 łyżki wody

Jajko utrzyj z cukrem, dodaj marmoladę (lub powidła), a następnie mąki, sodę, przyprawy, kakao oraz wodę i zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto na około 5 mm grubości i wykrawaj gwiazdki foremką lub inne kształty. W środku wytnij okrągły otwór - miejsce na cukierkowe okruchy. 

DODATKOWO
200 g twardych cukierków (landrynek)

Landrynki rozdrobnij - najlepiej w woreczku za pomocą młotka :)

Wykrojone ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, otwory w środku napełnij cukierkowymi okruchami i wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*C.

Przyjemnego pieczenia i miłej zabawy :)



4 komentarze:

  1. Super! Robię jutro :))) będą na choinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają;)) Ja niedawno robiłam zwykłe kruche witrażyki, ale piernikowe brzmią jeszcze fajniej;))

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)