Przygotowania do świąt lubię chyba tak bardzo, jak samo świętowanie. I chociaż co roku wygląda to niemalże tak samo, we wszystkich nas wstępuje nowy entuzjazm i nowe radosne oczekiwanie. Wyciągamy ozdoby, robimy łańcuchy, sprawdzamy lampki - w tym roku musimy dokupić jeden komplet. Choinka raczej rustykalna, świerkowa, żywiczna, w starym stylu, z pachnącymi plasterkami pomarańczy, orzechami, cukierkami, bombkami, światełkami i łańcuchami zrobionymi przez dzieci. W powietrzu zapach pieczonych ciast... Cudowny czas :)
Strucla makowa |
Strucla makowa, to jedno z moich ulubionych ciast bożonarodzeniowych,
koniecznie z dużą ilością orzechów włoskich i rodzynek, koniecznie z
wilgotną masą makową, którą sama przygotowuję - mam wówczas pewność co
do składników. Zawsze piekę ją na początku grudnia, a po wystudzeniu
szczelnie pakuję i zamrażam. Później wyciągam na noc przed świętami i
jest pyszna, a ja jestem szczęśliwa, że zaoszczędziłam sobie pracy w
najgorętszym przedświątecznym okresie. Drugim moim sposobem
zaoszczędzenia sobie czasu i pracy, to rezygnacja z trzykrotnego
mielenia maku w maszynce do mięsa. Mielę suchy mak w elektrycznym młynku
do kawy, ale można również za pomocą blendera, tak jak mielimy orzechy,
migdały czy lód. Później krótko gotuję i gotowe. Kilka takich trików, a
przygotowanie świąt będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.
Strucla makowa |
Receptura:
1 strucla, około 12 - 15 porcji
CIASTO:
200 g mąki pszennej
1 jajko
75 g masła
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
25 g świeżych drożdży
50 g cukru
szczypta soli
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj masło, cukier i posiekaj jak na
kruche ciasto. Kwaśną śmietanę podgrzej nieco i wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, a następnie dodaj do mąki i masła. Dodaj też
jajko oraz sól. Wyrabiaj ciasto, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny, a w tym czasie przygotuj mak.
NADZIENIE:
150 g maku niebieskiego suchego
500 ml mleka
50 g masła roztopionego
1/4 szklanki miodu (lub syropu klonowego)
25 g orzechów włoskich
25 g rodzynek
1/2 szklanki cukru brązowego
2 jajka małe - oddzielone - białka ubite na sztywną pianę
Jeżeli masz młynek elektryczny do kawy, to partiami zmiel mak na bardzo
drobno, a jeśli blender, to od razu całość, następnie przesyp do garnka, zalej wrzącym mlekiem i gotuj na
małym ogniu przez około 20 minut. Odstaw na sitku wyłożonym gazą, aż
nadmiar płynów przecedzi się - aby przyspieszyć, to możesz po przestudzeniu odcisnąć nadmiar płynu.
Teraz mak przełóż do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i
dokładnie wymieszaj. Jeśli Twoim zdaniem masa jest zbyt rzadka, to aby
poprawić jej konsystencję możesz dodać trochę bułki tartej.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na
prostokąt. Na tak przygotowane ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj
pozostawiając jeden szerszy bok czysty (ok 3 cm), aby można było roladę
skleić. Zwijaj roladę szerszą częścią w stronę boku, który nie jest do
końca posmarowany masą makową. Miejsce łączenia ciasta powinno być na
spodzie rolady. Końcówki strucli sklej. Teraz wzdłuż rozetnij ostrym dużym nożem całą roladę, rozłóż na boki, aby przecięcie było na górze i zaplataj naprzemiennie, aż powstanie warkocz. Najlepiej jest robić to już na pergaminie - ułatwi to później przełożenie strucli na blaszkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Przyjemnego pieczenia :)
Strucla makowa |
jedno z moich faworytów świątecznych na stole:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńCudowny wypiek! :)
OdpowiedzUsuńTa strucla prezentuje się wspaniale! *.*
Imponująca strudel z makiem , które kocham musi być pyszne. Piękne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńpocałunki
Uwielbiam makowca,ale jakos nigdy do tej pory nie odważylam się go zrobić sama.Może w tym roku wreszcie się uda:-)
OdpowiedzUsuńBajeczna *.*
OdpowiedzUsuńAle cudowna! nabrałam ochoty upiec taką! :)
OdpowiedzUsuńale cudowny <3
OdpowiedzUsuń