Początek grudnia to dobry czas by zacząć myśleć o przygotowaniach do
świąt. Trzy tygodnie to ani dużo, ani mało, ale w sam raz, aby ogarnąć
najważniejsze kwestie. Ja już prezenty mam kupione - zawsze robię to w
listopadzie, gdy sklepy pełne towaru wszelakiego, a ludzi niewielu. W Mikołajki dekorujemy
świątecznie dom, a przez resztę czasu pozostaje jedynie dograć menu.
Oprócz tradycyjnych dań zawsze pojawia się coś nowego. Dzisiaj sałatka z
tuńczyka, awokado i papryki, jako propozycja na świąteczny stół.
Sałatka z tuńczyka |
Receptura:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 awokado
1/2 cytryny (sok)
1 mała czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
sól i pieprz świeżo mielony
pumpernikiel
Tuńczyka
przełóż do miski, dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i cebulę
również drobno posiekaną. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze
skóry i pokrój (połowę awokado pokrój w małą kostkę,a drugą na
plasterki), a następnie skrop sokiem z cytryny. Awokado pokrojone w
kostkę przełóż do misy z sałatką i wszystko starannie wymieszaj. Dopraw
solą i pieprzem.
Sałatkę układaj na pumperniklu i dekoruj pozostałym awokado.
Smacznego :)
Pięknie się prezentuje i pewnie tak samo smakuje!Na pewno spróbuję:-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarto zainwestować w dobrej jakości tuńczyka, czasami zmienia smak sałatki :) Pozdrawiam
UsuńAle Ty jesteś dobrze zorganizowana! :))) Jak ja bym tak chciała :)
OdpowiedzUsuńSałatka świetna i rzeczywiście dobra na każdą okazję :) chętnię ją zrobię - na razie do pracy ;)
W zorganizowaniu dzieciaki dużo pomagają, zwłaszcza gdy w powietrzu klimat bożonarodzeniowy się unosi - dekoracje, kolędy, sugestie potraw, a zwłaszcza prezenty już od listopada pojawiają się w tle różnych rozmów, trudno więc zapomnieć ;) Pozdrawiam
Usuńpięknie podana!
OdpowiedzUsuń