wtorek, 16 grudnia 2014

Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy zrobiłam kilka dni temu i chociaż znikał błyskawicznie, to postanowiłam schować jeden kawałek i sprawdzić, czy po kilku dniach jest lepszy - jak głosi teoria piernikowa. Zasada ta jednak, prawdopodobnie nie odnosi się do pierników czekoladowych, albo pyszne pachnące ciasto ma znacznie większe przyciąganie, ponieważ nam ten piernik wydał się po kilku dniach, nie mniej i nie bardziej pyszny, jak dnia pierwszego. Przyznam jednak szczerze, że piernikowymi koneserami raczej nie jesteśmy ;)

Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy

Receptura:
tortownica o średnicy 20 cm

100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g miodu
2 jajka
1 żółtko
30 g brązowego cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli

Masło rozpuść z czekoladą i wymieszaj z płynnym miodem. Gdy wystygnie, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładkie ciasto. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 - 40 minut.
Temperatura pieczenia to 170*C / 340*F.

POLEWA
100 g gorzkiej czekolady
35 g masła
1 łyżeczka cukru pudru - opcjonalnie 

Rozpuść w rondelku na małym ogniu stale mieszając lub w mikrofali na około 2 - 3 minuty, po czym dokładnie wymieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie kawałki czekolady i polej upieczone i wystudzone ciasto.

Smacznego :)

Piernik czekoladowy

4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne zdjęcia! I ta polewa czekoladowa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta polewa wygląda fantastycznie, piernik na pewno jest pyszny: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny piernik taki puszysty. Apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)