Pokok guna seribu, czyli 'drzewo o tysiącu zastosowań' - tak Malajowie zwykli nazywać palmę kokosową. Z samego tylko owocu tego drzewa, znanego jako orzech kokosowy, rzeczywiście można zrobić wiele rzeczy. Mój mąż przepada za smakiem kokosowym i z myślą o nim powstała ta właśnie receptura. Kostka kokosowo - porzeczkowa pięknie się prezentuje i świetnie pasuje na wszelkie wyjątkowe okazje oraz uroczystości rodzinne. Na marginesie dodam, że znika błyskawicznie :)
Kostka kokosowo - porzeczkowa, to dwie warstwy o smaku kokosowym (ciasto oraz krem), przełożone frużeliną z czarnej porzeczki. W cieście są zarówno wiórki kokosowe, jak i mleko kokosowe, krem składa się głównie z serka śmietankowego i mleka kokosowego, ale dopiero kwaskowe czarne porzeczki w pełni wydobywają i wzmacniają smak kokosa.
Ciasto jest bardzo wilgotne, a krem aksamitny, wierzch udekorowany chrupiącymi chipsami kokosowymi. Całość doskonale się komponuje i smakuje.
Ciasto jest bardzo wilgotne, a krem aksamitny, wierzch udekorowany chrupiącymi chipsami kokosowymi. Całość doskonale się komponuje i smakuje.
Receptura:
CIASTO
250 g mąki pszennej
25 g wiórków kokosowych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
100 g masła
3 jajka
150 ml mleka kokosowego
Masło utrzyj z cukrem, wsyp wiórki kokosowe, a następnie na przemian dodawaj jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko kokosowe, stale ucierając. Jednolite ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem (u mnie rozmiar 30 x 30 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 - 55 minut.
Temperatura pieczenia to 170*C / 340*F.
FRUŻELINA
250 g owoców czarnej porzeczki
cukier puder do smaku
2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku)
250 g owoców czarnej porzeczki
cukier puder do smaku
2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku)
Owoce zmiksuj blenderem, dodaj cukier puder do smaku - wskazane, by frużelina była nieco kwaskowa, ale nie cierpka. Na koniec dodaj rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, dokładnie i energicznie wymieszaj. Po chwili, gdy masa owocowa zacznie tężeć możesz rozsmarować na upieczonym i wystudzonym cieście.
KREM
250 g serka śmietankowego (sernikowego)
6 łyżek cukru pudru (mniej lub bardziej czubate - według uznania)
200 ml mleka kokosowego
250 ml śmietany kremówki (ubić na sztywno)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki żelatyny w proszku (rozpuszczone w niespełna pół szklanki wrzątku)
Serek zmiksuj z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, a na koniec na zmniejszonych obrotach z bitą śmietaną. Teraz dodaj rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę - szybko i dokładnie wymieszaj, po czym przełóż masę na ciasto posmarowane porzeczkową frużeliną. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. na około 2 - 3 godziny.
DODATKOWO
chipsy kokosowe do dekoracji
DODATKOWO
chipsy kokosowe do dekoracji
Moja rada:
mleko kokosowe powinno być gęste (jeśli masz taką możliwość, to kup śmietankę kokosową), ja używam mleka ponieważ do tej pory śmietanki nie trafiłam, ale zdarzały mi się różne i najlepsze to te, które są bardzo gęste.
Druga kwestia to ser, który oczywiście też bywa różny. Najlepiej gdy masz możliwość zakupić pyszny naturalny ser zmielony, wówczas zlej z wierzchu serwatkę i krem będzie gęsty i idealny. Serki homogenizowane i miksowane z różnymi dodatkami, również możesz używać, ale deser będzie miał inną konsystencję i smak.
Trzecia sprawa - owoce. Mogą być świeże lub mrożone. Te drugie najpierw rozmroź, a następnie zblenduj z cukrem. Dobrze żeby przed dodaniem żelatyny osiągnęły temperaturę pokojową.
Miłego dnia :)
Kokos i czarna porzeczka to moje ulubione smaki :) To ciasto wyglada oblednie pysznie!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) ja robię podobną tylko bez warstwy z porzeczkami:) bardzo smaczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPorywam, w szczególności ten krem kokosowy!
OdpowiedzUsuń