środa, 5 listopada 2014

Tarta z burakami, jabłkami i kozim serem

Jabłka, jak wiadomo, są dobre, nie tylko do słodkich wypieków, ale również do słonych i pikantnych. Dzisiaj w zdrowym, buraczanym towarzystwie na kruchym cieście. Nie byłaby jednak ta tarta tak pyszna, gdyby nie dodatek koziego sera twarogowego. Wszystko ze sobą pysznie się komponuje i wygląda zachęcająco. Nawet zatwardziali mięsożercy w rodzinie byli pod wrażeniem i nie grymasili, a to już niemały sukces ;) Taka tarta z burakami i jabłkiem będzie dobrym pomysłem na świąteczny stół, również jako dodatek do dań mięsnych.

Tarta z burakami, jabłkami i kozim serem
Tarta z burakami, jabłkami i kozim serem

Receptura:
forma prostokątna 34 cm x 10 cm

CIASTO
100g masła
200g mąki
1 jajko
2 - 3 łyżki zimnej wody

Masło, zimne i posiekane wymieszaj z mąką. Następnie dodaj jajko i zagniataj szybko i sprawnie, w razie potrzeby dodaj wodę. Zależne to będzie od wielkości użytego jajka. Powstałe ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Uformuj kulkę, owiń ją szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkuj je na prostokąt, tak, by wypełniło formę z naddatkiem. Przełóż ciasto do formy, dociśnij do brzegów, nakłuwaj widelcem, wyłóż pergaminem i wysyp kulkami ceramicznymi do pieczenia, albo suchym grochem, fasolą, bądź ryżem. Tak przygotowaną formę z ciastem wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Następnie wyjmij pergamin z kulkami ceramicznymi i piecz przez kolejne 7 minut.
Temperatura pieczenia 190*C / 375*F.

FARSZ
5 - 6 małych buraków
2 kwaskowe jabłka
2 cebule
70g koziego twarożku (roladka)
olej do smażenia
sól i pieprz świeżo mielony

Buraki obierz i ugotuj. Ostudź. Cebulę obierz i posiekaj w pół-krążki. Podsmaż na oleju. Żeby mieć pewność, że się nie przypali możesz dodać 1 - 2 łyżki wody. Gdy cebula zrumieni się nieco i zmięknie, dopraw ją solą i pieprzem, a później dodaj obrane, pokrojone najpierw na ćwiartki, a następnie w plasterki jabłka bez nasion i razem podsmaż - w razie potrzeby dodaj łyżkę wody.

MONTAŻ :)
Na upieczone ciasto wyłóż cebulę z jabłkami, starając się nie wlać tłuszczu od smażenia. Równomiernie rozłóż na całej powierzchni. Na tym poukładaj plasterki buraków. Całość posyp pokruszonym kozim twarogiem. Ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut. Temperatura pieczenia taka sama.

Smacznego :)

Tarta z burakami, jabłkami i kozim serem

11 komentarzy:

  1. wygląda smakowice, jabłka rzeczywiście świetnie sprawdzają się również w "słonych" przepisach - ja ostatnio zrobiłam pyszną zupę dyniową z jabłkami. Najlepsze są moim zdaniem szare renety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, reneta jest idealna w obróbce termicznej:)
      Dyniowej z jabłkami jeszcze nie jadłam, ale brzmi obiecująco,a czas po temu idealny.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam buraki. A w takiej tarcie to juz musza smakowac wyjatkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie, wierzę że smakowite, moja ulubiona sałatka - buraczek + jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy poznałam męża uwielbiał pewną potrawę, którą z kolei robił teść - najdziwniejsze dla mnie wtedy było połączenie kilku na pozór niepasujących składników, w tym harmonijne dopełnianie się kiełbasy i jabłek - po spróbowaniu i ja polubiłam, jakkolwiek dziwnie to brzmi :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda idealnie i smakuje zapewne wybornie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno się nie pisać komentarz na swoim blogu , ale zawsze odwiedzić i zobaczyć wspaniałe przepisy , które wprowadzają nas . W rzeczywistości już wspomniałem w wywiadzie na innym blogu: http://www.lassalsasdelavida.com/2014/10/dip-de-queso-esponjoso.html#comment-form
    Pyszne ciasto , dzięki za dzielenie i pięknymi zdjęciami
    pocałunki

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka piękna tarta świetnie nadaje sie na organizowanie imprez firmowych :D Co nie zmienia faktu, że chyba zrobię w weekend na obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)