poniedziałek, 10 listopada 2014

Sernik jaglany z ricottą i miodem

Lubię takie dni jak wczoraj - mgliste, tajemnicze i ciche. Rodem z suspensu. Wybraliśmy się na długi spacer, zachwycając się pięknymi jesiennymi krajobrazami we mgle. Wszystko wokoło nas było jakby z innego świata, ale po trzech godzinach, tak przemarzliśmy, że jedyne o czym marzyliśmy, to kubek gorącej herbaty. Kubek ów stał się w tym momencie nie tylko przedmiotem pożądania, ale wręcz pierwszej pomocy. Dobrze się złożyło, że przy niedzieli czekał też pyszny podwieczorek, jaglany sernik, który do tej herbatki był miłym bonusem.

Sernik jaglany z ricottą i miodem

Robiłam już nie raz sernik z różnych rodzajów sera, sernik z dodatkiem ziemniaków, mąki, budyniu, ale po raz pierwszy dodałam kaszę. Kasza jaglana obecnie przechodzi swój renesans i mnożą się kolejne pomysły na jej wykorzystanie. Sernik z jej dodatkiem jest gęsty, kremowy i nic nie traci ze swego tradycyjnego smaku, a kasza nie jest wyczuwalna - doskonale udaje ser. Można też całkowicie zastąpić ser kaszą i wierzę, że wówczas efekt również będzie satysfakcjonujący. Już w dawnych czasach kuchnia była urozmaicona, a gospodynie domowe szukały najlepszych sposobów na przygotowanie wielu pysznych potraw i deserów przy niewielkich ilościach produktów, ponieważ nigdy wcześniej, tak jak to jest dzisiaj, nie było dostępnych tak wielu towarów w hurtowych ilościach, nie było też tak wielkiego ich marnotrawstwa.
Coraz częściej poszukujemy z zapałem i odczarowujemy babcine receptury, odkrywając niecodzienne i nieraz zaskakujące połączenia smakowe, a co najważniejsze sprawia nam to ogromną frajdę. Ja też, oprócz wielu współczesnych książek kucharskich, mam swój skarbczyk starych receptur i jedną książkę prababci sprzed wieku, która spisana w niemieckim gotyckim pismem (schwabacher) nadal jest dla mnie wielką księgą tajemnic skrywającą zapomniane przepisy. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się rozszyfrować niektóre z nich i wypróbować.

Sernik jaglany z ricottą i miodem

Receptura:

CIASTO MIODOWE
50g masła
1 łyżka miodu
1 łyżka brązowego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko

Masło, miód i cukier rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i jednolite. Wyłóż ciastem dno tortownicy o średnicy 20 - 22 cm. Wstaw do piekarnika na 15 minut. 
Temperatura pieczenia to 150*C / 300*F.

MASA SEROWA
250g sera ricotta
1 szklanka kaszy jaglanej
250 ml śmietany 36%
7 łyżek miodu
2 łyżki ekstraktu waniliowego
100g masła
1 szklanka rodzynek
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej (biała)

Na początek przygotuj kaszę. Sparz ją zalewając wrzątkiem i odcedzając, to pozbawi ją goryczki (ja sparzyłam trzykrotnie). Następnie zalej 1 litrem wrzątku i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Nie przykrywaj garnka, ale często mieszaj zwłaszcza pod koniec gotowania. Odstaw na bok i pozostaw do napęcznienia i wystudzenia. Kasza powinna wchłonąć płyn. Do wystudzonej dodaj kremówkę i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj resztę składników, w tym roztopione masło i rozmącone jajka. Jeśli nie masz mąki kukurydzianej, to dobrym zamiennikiem będzie skrobia ziemniaczana. Zmiksuj wszystko. Na sam koniec dodaj namoczone wcześniej rodzynki. Wyłóż na podpieczony miodowy spód. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut. 
Temperatura pieczenia 170*C / 340*F.
Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku do wystudzenia.

Smacznego :)

Sernik jaglany z ricottą i miodem


11 komentarzy:

  1. Twój sernik - jak każdy inny wcześniejszy wypiek - wygląda obłędnie smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa tej starej ksiazki... A sernik wyglada pysznie. Nigdy jeszcze nie jadlam takiego z dodatkiem kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja prababcia żyła w czasach zaboru pruskiego i stąd książka kucharska w tym języku. Sam język nie stanowi takiego problemu jak te fikuśne literki :) Ale pracuję nad tym, myślę jednak, że zajmie mi to lata ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Mistrzyni serników! :)
    Zazdroszczę takiej książki po prababci :)
    A taką pogodę jesienną też lubię. Ja to chyba każdy jesienny dzień lubię ;) każdy ma swoje plusy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesień, to zdecydowanie moja ulubiona pora - od złocistej i szeleszczącej, po mglistą i szarą. Przepisami z książki - jak już rozszyfruję - obiecuję się podzielić :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda fantastycznie, nie powiedziałabym, że jest zrobiony z kaszy. Koniecznie muszę wypróbować; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też ta kasza zaskoczył swoim podobieństwem do sera, a taka niepozorna ;) Pozdrawiam

      Usuń
  5. .... Just love this cheese cake xxx Simona

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny sernik. Ostatnio publikuje sernik na moim blogu, który jest teraz mój ser facorita ciasto. Istnieje potrzeba badania, muszą być delicious!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny! Uwielbiam takie serniki! Jest wręcz majestatyczny :D

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)