Jeżeli w domu zalega odrobina czerstwego pieczywa, to doskonale! Idealnie nada się na pudding chlebowy. Puddingi pieczone i gotowane, to desery staroświeckie i nieodmiennie kojarzące się z jesienią i zimą. Podawane zawsze na ciepło
z sosami, bitą śmietaną lub lodami. Nie lubię kiedy jedzenie się marnuje i uważam, że wspaniale jest, gdy z resztek można wyczarować jakieś fantastyczne potrawy i desery, które być może nie są specjalnie wyszukane i imponujące, ale za to pyszne. Ja dzisiaj zapraszam na pyszny
cynamonowy pudding chlebowy z domowymi lodami o smaku śmietany i
prażonych jabłek.
Cynamonowy pudding chlebowy z lodami śmietankowo - jabłkowymi |
Taki pudding pachnie w całym domu jak najznakomitsze ciasto, a z
dodatkiem lodów z prażonymi jabłkami też tak smakuje. Lody przygotowałam
dzień wcześniej, ale można w krótkim czasie uprażyć jabłka i wystudzone
zmiksować blenderem, a następnie wymieszać z ulubionymi śmietankowymi
lub waniliowymi lodami zakupionymi w sklepie.
Receptura:
4 porcje
1 chałka
3 łyżki miękkiego masła
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Chałkę pokrój na kromki równej grubości, posmaruj z jednej strony masłem, posyp cukrem zmieszanym z cynamonem. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10 - 15 minut, aż się zrumienią. Temperatura pieczenia to 175*C / 345*F.
2 szklanki mleka (gorącego)
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
brązowy cukier do posypania
Jajka i żółtka (możesz też użyć samych żółtek) utrzyj z cukrem na jasny i puszysty krem. Dodawaj ostrożnie gorące mleko i mieszaj. Gdy dodasz cały płyn wraz z ekstraktem waniliowym, postaw krem na małym ogniu i podgrzewaj mieszając do momentu aż zgęstnieje. Powinien powstać tzw. crème anglaise (krem angielski).
Upieczone kromki pieczywa ułóż w pojemniku żaroodpornym lub czterech mniejszych, następnie zalej kremem i posyp brązowym cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut. Temperatura pieczenia to 175*C / 345*F.
LODY
3 żółtka
100g cukru pudru
125 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36% lub
podwójnej
Żółtka utrzyj z cukrem na jasny krem, następnie zmiksuj z mascarpone. Na samym końcu śmietanę ubij na sztywno i zmieszaj z masą. Teraz możesz też dodać różne smakowe dodatki. Następnie przygotuj formę keksową wyłożoną folią spożywczą lub plastikowy pojemnik i wypełnij kremem, po czym przykryj i wstaw do zamrażalki najlepiej na całą noc, ale minimum na 4 - 5 godzin.
DODATKOWO
3 średnie jabłka
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek cukru brązowego jasnego
2 łyżki masła
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny i przesyp cukrem. Wymieszaj i poczekaj aż owoce puszczą sok. Następnie sok przelej do rondelka i podgrzewaj. Gdy zacznie gęstnieć dodaj masło, które spowoduje, że karmel będzie kremowy. Teraz dodaj jabłka i dobrze wszystko wymieszaj. Przestudzone jabłka zmiksuj za pomocą blendera i wymieszaj z lodami (możesz użyć też gotowych lodów śmietankowych).
Miłego podwieczorku :)
Cynamonowy pudding chlebowy z lodami śmietankowo - jabłkowymi |
To po prostu raj, a nie pudding :) zestawienie smakowe idealne!
OdpowiedzUsuńJesień bez jabłek i cynamonu, to jak nie jesień ;) Pozdrawiam
Usuńciekawy przepis, wiele słyszałam o tych puddingach chlebowych, ale niestety nie miałam jeszcze okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa już kilka popełniłam ;) Z chlebowych, ten na chałce z cynamonem lubię najbardziej, ale pyszne są te puddingi czekoladowe gotowane w kąpieli wodnej i ryżowe zapiekane :) Pozdrawiam
UsuńAlez pysznosci! Swietny pomysl :)
OdpowiedzUsuńZ lodami z prażonych jabłek jest naprawdę pysznie :) Pozdrawiam
UsuńObłęd! :)
OdpowiedzUsuńTaki pudding z pewnością jest pyszny!
Świetnie się prezentuje! Palce lizać! :)
OdpowiedzUsuń