środa, 22 października 2014

Tarta z figami

Taki deser, to ja poproszę nie tylko w deszczowy dzień, jak dzisiaj. Kruche delikatne ciasto wypełnione niesamowicie kremowym mascarpone i na dodatek z figami -  skutecznie uprzyjemni podwieczorek, nawet, gdy za oknem świat cały we łzach tonie. Przygotowuje się taką tartę dość szybko i sprawnie, trzeba uwzględnić jedynie czas oczekiwania ponieważ sama praca nie zajmuje go wiele, około 15 - 20 minut. Dobrze byłoby tartę schłodzić przed podaniem, ale nie jest to konieczne.

Tarta z figami
Receptura:
forma prostokątna 34cm x 10cm 

CIASTO
100g masła
150g mąki pszennej
50g cukru pudru
1 żółtko

Przygotuj kruche ciasto. Najpierw wymieszaj na stolnicy mąkę z cukrem pudrem,  a następnie dodaj kawałki schłodzonego masła. Siekaj wszystko nożem, aż powstaną grudki oblepione mąką. Teraz dodaj żółtko i zagnieć dłońmi jednolite ciasto. Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około pół godziny. Gdy ciasto odpocznie rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie na prostokąt nieco większy niż forma do tarty, tak by ciasto pokryło dno i boki. Tak przygotowane ciasto zawiń ma omączony wałek i za jego pomocą przełóż je do natłuszczonej formy. Dociśnij ciasto do brzegów delikatnie, zetnij nadmiar i ponakłuwaj widelcem. Teraz wyłóż formę z ciastem papierem do pieczenia i wysyp grochem, ryżem lub kulkami ceramicznymi, aby się nie wybrzuszyło,tylko wszędzie równo upiekło. Wstaw do nagrzanego piekarnika 190*C na 12 minut, następnie zdejmij z ciasta papier z kulkami ceramicznymi i piecz jeszcze przez 5 do 7 minut. Upieczone ciasto studź w foremce.

KREM
250g serka mascarpone
2 żółtka
60g drobnego cukru
2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO
3 dojrzałe figi

Żółtka utrzyj z cukrem na jasny gęsty krem. Mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny, następnie dodaj krem z żółtek i cukru po czym całość ucieraj na średnich obrotach miksera. Gotowy krem przełóż na upieczone i przestudzone ciasto. Figi pokrój na plasterki i układaj na kremie. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 35 - 40 minut. Studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Udanego podwieczorku :)

Tarta z figami

2 komentarze:

  1. Figi to te owoce, które dla mnie nie dość, że pięknie się prezentują to również smakują we wszystkim: )
    Piękna tarta, bardzo lubię tą prostokątną formę, tarta wygląda w niej wyjątkowo: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudowna :) Na taki podwieczorek to i ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)