czwartek, 23 października 2014

Rustykalny placek ze śliwkami

... zwany też rustykalną tartą lub galette (z franc.), to bardzo prosty sposób na pyszny podwieczorek. Wczoraj miałam okazję przygotować taki właśnie placek ze śliwkami. Owoce były bardzo dojrzałe, soczyste i słodkie, więc nie potrzebowały dodatkowej słodyczy. Wystarczyło samo kruche ciasto ze szczyptą cynamonu, świeże śliwki węgierki i odrobina gęstego naturalnego jogurtu z miodem.

Rustykalny placek ze śliwkami
Rustykalny placek ze śliwkami

Receptura:

CIASTO
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru trzcinowego (może być też zwykły)
1 żółtko
szczypta cynamonu (ja uwielbiam, więc dałam dużą szczptę)

DODATKOWO
kilka śliwek węgierek
400g gęstego jogurtu naturalnego + 2 łyżeczki miodu
1 jajko + 2 łyżki mleka rozmącone (glazura ciasta)

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem, a następnie dodaj zimne, posiekane masło. Szybko posiekaj nożem składniki tak, żeby przypominało grudki (jak kruszonka), a następnie dodaj żółtko. Teraz zagniataj ciasto dłońmi, aż będzie jednolite. Uformuj kulkę i owiń ją w folię spożywczą, po czym wstaw ją do lodówki na minimum 30 minut.
Gdy ciasto odpocznie i się schłodzi nieco, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 30 cm.
Śliwki umyj, przekrój wzdłuż na połówki i usuń pestki. Każdą połówkę przekrój na trzy części.
Kawałki owoców układaj na środku ciasta pamiętając, żeby brzeg pozostawić do zawinięcia. W zależności od wielkości owoców może być potrzebne 6 - 8 sztuk. Teraz możesz brzegi ciasta zakładać na owoce pozostawiając jednak środek odkryty. Boki ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut. Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.
Można podawać, gdy jest jeszcze ciepłe. Placek będzie pyszny razem z kremowym jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu i szczyptą cynamonu dla podkreślenia smaku.

Miłego dnia :)

Rustykalny placek ze śliwkami

5 komentarzy:

  1. Wspaniały :) Robiłam taki (podobny) chyba równo rok temu. Zdecydowanie stęskniłam się za tym smakiem. Dzięki Tobie do niego powrócę. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Ja też lubię ten placek, ale pierwszy raz zrobiłam takie ciasto i to, jak do tej pory najlepsza wersja :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie... już kilka Twoich przepisów wypróbowałam...chyba czas na kolejny
    Dzięki Tobie moje umiejętności kulinarne się rozwinęły:) a moi bliscy się zastanawiają jak to się stało :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć :) Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)